Menu Zavřít

Oddlužení není všelék

3. 3. 2008
Autor: Euro.cz

ALEŠ EPPINGER, SPECIALISTA ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE WEINHOLD LEGAL - Vyřešení finanční situace osobním bankrotem starosti dlužníků nekončí. Mohou jim totiž připravit horkou chvilku například při žádosti o další úvěr.

Jsou si podle vás dlužníci vědomi všech možných následků osobního bankrotu?

Řada z nich se mylně domnívá, že osobním bankrotem mají vyhráno a mohou začít opět „od nuly“. Tento zjednodušený pohled na věc však může vést k fatálním finančním i jiným důsledkům.

Proč?

Především platí, že insolvenční soud je vždy povinen přezkoumat, zda není podáním návrhu na oddlužení sledován „nepoctivý záměr“. V takovém případě by soud musel návrh zamítnout.

Stejně by měl postupovat v případě, kdy dlužník podá návrh na oddlužení vícekrát. Opakované návrhy téhož dlužníka by neměly mít v budoucnu úspěch.

Informace z insolvenčního rejstříku jsou veřejně přístupné. Jistě do nich nahlížejí i banky. Bude mít po oddlužení člověk podle vás šanci získat úvěr?

Informace o – byť úspěšně provedeném – oddlužení mohou mít negativní vliv na pozdější snahu dlužníka o čerpání spotřebitelských úvěrů. Kdokoli má právo nahlédnout do elektronického insolvenčního rejstříku, byť by se ho příslušné řízení vůbec netýkalo. Proto ani nelze vyloučit riziko, že informace zveřejněné v rejstříku mohou být třetími osobami zneužity.

BRAND24

Co byste tedy doporučil lidem, kteří mají problémy se splácením nashromážděných dluhů?

Dlužníkům bych doporučil, aby před podáním návrhu na oddlužení velmi pečlivě zvážili, zda jim návrh na povolení oddlužení může skutečně přinést to, co očekávají. Bez důkladného posouzení všech možných rizik spojených s podáním návrhu na oddlužení se totiž může stát, že dlužníkům oddlužovací procedura podle insolvenčního zákona způsobí více starostí než užitku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).