Menu Zavřít

Odchod Piperu: Důvodem je IPO

28. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Czech Sport Aircraft

BRAND24

Hlavním důvodem, proč se nejúspěšnější světový výrobce lehkých sportovních letadel Czech Sport Aircraft (CSA) s největší pravděpodobností rozejde se svým americkým partnerem, společností Piper Aircraft, je rozdílný postoj vůči vstupu na burzu. Čeští zástupci firmy koncem roku oznámili Američanům, že pokračují v přípravách vstupu, jenže původní záměr se jim rozležel v hlavě. Podle informací týdeníku EURO IPO odmítli a argumentovali tím, že mají na koupi akcií CSA opci.
Obě společnosti postupně vydaly prohlášení, v nichž uvedly, že ukončují obchodní vztah. „Koncem prosince jsme Piper oficiálně vyrozuměli, že byla ukončena další etapa v přípravě vstupu společnosti na burzu. Piper odpověděl dopisem s odvoláním na ustanovení naší distribuční smlouvy, podle které si nárokuje právo odkupu akcií CSA,“ sdělil týdeníku EURO výkonný ředitel slovenské investiční skupiny Slavia Capital Martin Zikeš, jenž zastupuje zájmy majoritního vlastníka.
„Přestože Piper uveřejnil bez našeho vědomí tiskovou zprávu o plánovaném ukončení spolupráce s CSA, do dnešního dne jsme neobdrželi oficiální výpověď smlouvy,“ sdělil předseda představenstva CSA Petr Duben.
Tuzemská firma minulý týden na svých stránkách uvedla, že hlavními důvody jsou rozdíly ve směřování a filozofii obou firem. Společnost chce i nadále distribuovat svá letadla po celém světě a ne se zaměřovat jen na trh USA, kde Piper primárně působí. Jádrem sporu je nicméně plánovaný vstup na burzu. „V případě IPO se jedná o transakci mateřské společnosti SC Sport Aircraft a na tu se opce Piperu nevztahuje,“ tvrdí Zikeš.
Vztahy mezi Piperem a CSA se údajně vyhrotily, když Američané oslovili Slavii Capital a začali podnikat kroky k ovládnutí sta procent firmy. Vlastníkem Piperu je investiční společnost Imprimis se sídlem v Bruneji, jež zastupuje investory z řad arabských šejků. Týdeník EURO má informace, že v nejbližších dnech se ještě uskuteční jednání mezi Piperem a Slavií Capital o tom, za kolik by byla slovenská finanční skupina ochotná CSA pustit. Lze však očekávat, že požadovaná suma se americké straně líbit nebude. CSA si totiž od ukončení insolvenčního řízení v dubnu roku 2009 nevede vůbec špatně. V případě IPO se zatím uvažuje o pražské burze a začátku roku 2012.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).