Menu Zavřít

Odbory České pošty vyhlásily předvánoční stávku. Podle vedení je nezákonná

12. 12. 2016
Autor: Jan Rasch, Euro

Tři menší odborové svazy České pošty vyhlásily na 19. prosince dvouhodinovou výstražnou stávku. Protestu kvůli požadavku na zvýšení mezd o 2500 korun měsíčně se zúčastní kolem šesti tisíc lidí, tedy pětina zaměstnanců podniku. Vedení podniku považuje stávku za nezákonnou a požadavek stávkujících mimo ekonomickou realitu. S managementem chce o mzdách v příštích dnech jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pošta ke schůzce zveřejní informace v úterý.

Protestovat bude Odborové hnutí zaměstnanců České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty. Oznámily to dnes v dopise generálnímu řediteli České pošty Martinu Elkánovi. Na poště je celkem devět odborových organizací, ty největší se ke stávce nepřipojí.

Ještě před vyhlášením stávky se odboráři obrátili na premiéra Sobotku dopisem s žádostí, aby jim pomohl nízké mzdy na poště řešit. Reagovali tak na jeho účast na jednání představitelů obchodního řetězce Ahold s odbory na začátku prosince, po kterém firma obnovila kolektivní vyjednávání s cílem dosáhnout dohody ve prospěch zaměstnanců. Mluvčí vlády Martin Ayrer dnes uvedl, že Sobotka se chce v příštích dnech setkat s vedením České pošty a probrat problematiku odměňování zaměstnanců.

Poslední pondělí před Vánoci

V pondělí 19. prosince přeruší stávkující zaměstnanci práci mezi 17. a 19. hodinou. Odboráři zároveň varovali, že budou pokračovat rotující stávkou celý den 22. prosince.

„Doufáme, že tímto krokem přimějeme vedení České pošty, zřizovatele ministerstvo vnitra a stát, aby se problematikou nízkých mezd svých zaměstnanců začal konstruktivně zabývat,“ uvedl předseda SOS-21 Petr Pohl.

„Jednání menšinových odborů je chaotické a jejich představitelé neustále mění své názory a požadavky,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Menšinové odbory podle něj nesplnily své povinnosti zejména tím, že nepředložily seznamy stávkujících a pracovišť, na kterých stávka bude. Dvorský ale tvrdí, že stávkový výbor požádal písemně vedení pošty o poskytnutí seznamu zaměstnanců a pracovišť pro vytvoření přehledu stávkujících, ale to mu prý podklady odmítlo vydat.

Maximum možného

Pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy pracovníků v provozu o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 korun. Podle Pohla je průměrná mzda v podniku 21,4 tisíce korun, téměř šest tisíc pod celostátním průměrem. „Je to maximum, které může v současné době za stávající ekonomické situace podniku vedení České pošty přidat do tarifních mezd,“ dodal Vitík.

BRAND24

Prosinec představuje pro Českou poštu provozně nejexponovanější část roku, kdy počet balíkových zásilek roste až na dvojnásobek. Podle ředitele internetové přepravní služby Zaslat.cz Miroslava Michalka se stávka pravděpodobně neprojeví v ještě větším zpoždění dodávek balíků, ale spíše ve větším počtu nedoručených zásilek, které si lidé budou muset vyzvedávat přímo na pobočkách. Stávka podle něj zvýší zájem o soukromé přepravce.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302 milionů korun.

Čtěte také:

Soukromníci přebírají poště zákazníky. Státní firma hledá protizbraň

Česká pošta zdraží. Balík do zahraničí bude stát o 20 korun víc

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).