Menu Zavřít

Odboráři se obracejí na vládu i zaměstnavatele

17. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Dochází k prudkému růstu cen zejména nejnutnějších životních potřeb.

Cenová exploze postihuje nejvíce rodiny zaměstnanců s dětmi, důchodce, samoživitelky a další zranitelné skupiny obyvatel s průměrnými a nízkými příjmy.

Meziroční lednový nárůst inflace o více než 7,5 % je výsledkem zdražování, které vyvolala vládní reforma veřejných rozpočtů. Rostoucí ceny základních potravin, energií, poplatky ve zdravotnictví, ceny léků a služeb, růst nájemného a zvyšování dalších nákladů strhávají mnoho občanů do existenční nejistoty. Povede to k dalšímu zadlužování českých domácností, které v letošním roce přesáhne již 900 miliard korun. A to i přesto, že česká ekonomika již řadu let roste a vykazuje podle hodnocení renomovaných a mezinárodně uznávaných agentur nejlepší hospodářské výsledky ve světě.

BRAND24

Českomoravská konfederace odborových svazů vyzývá vládu, aby k zmírnění těchto do očí bijících nespravedlností neprodleně přistoupila ke zvýšení minimální mzdy, minimálních mzdových tarifů, platových tarifů, zvýšila objem prostředků na platy zaměstnanců tzv. ROPO sféry. Je třeba zvýšit důchody a dávky rodinám s dětmi, zdravotně postiženým a sociálně slabým v rozsahu, který by nejen vyrovnal reálný pokles uvedených příjmů, ale umožnil i podíl na hospodářském růstu.

Konfederace odborářů se obrací i na zaměstnavatele, aby s ohledem na uvedený nárůst cen zajistili v rámci kolektivního vyjednávání nebo prostřednictvím vlastních mzdových předpisů takový růst mezd a platů v roce 2008, který by kompenzoval jednak jejich reálný propad, ale zároveň odrážel i celkově dobré podnikatelské výsledky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).