Menu Zavřít

Óda na čestnost

20. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Film Wall Street 2: Peníze nikdy nespí volá po obrodě kapitalismu

Hned první scéna filmu Wall Street 2: Peníze nikdy nespí upoutá pozornost. Finančník Gordon Gekko v podání Michaela Douglase, velká postava Wall Streetu, se vrací z vězení. Strávil v něm osm let za finanční machinace a zpronevěru. U brány mu strážce vydá starý mobilní telefon a několika kusů veteše. Gekko je, píše se rok 2001, neoholený a neučesaný a nic nepřipomíná jeho slávu na Wall Streetu v osmdesátých letech. Na jiného pobudu, kterého propustili s Gekkem, čekají kamarádi. Na Gekka nikdo – ani jeho dcera Winnie ani bývalí kolegové z Wall Streetu. Velký kontrast ke světu peněz a tomu, co si za ně lze koupit, pokud je máte. Byl to jeden z mála filmů, který zapadl do opulentního světa filmového festivalu v Cannes, kde večeře pro dva lidi s lahví vína přijde na sto eur. Navzdory tomu jsou všechny lokály, prosklené restaurace a alkovny natlačené v rozích klikatých uliček do posledního místa obsazeny. Francouzská Riviéra je pravým místem pro Gordona Gekka, finančníka, který po osmi letech ve vězení intelektuálně i kulturně vyzrává.

Proměna společnosti Pokračování filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí svědčí o velké proměně naší společnosti. První část, Wall Street, z roku 1987 přivedl na svět tehdy nepříliš známý Oliver Stone, který do té doby natočil v podstatě jen „vietnamský“ film Četa, druhou část, Wall Street 2: Peníze nikdy nespí, však už Oliver Stone klasik. První díl s Michaelem Douglasem a Charlie Sheenem v hlavních rolích pojednával o nenápadném účetním, který nosí lejstra v makléřské firmě, propracuje se do světa velkých finančních transakcí a získá si jeho důvěru výměnou za svou duši. Stone do tehdejšího filmového světa přinesl novinku – téma peněz, o nichž se v něm ani zdaleka tolik nemluvilo jako nyní. A také kus světa svého dětství. Jeho otec byl makléřem a Stone mu svůj film o Wall Streetu věnoval. Předlohou k němu byl finanční skandál z roku 1986. Vzpomínám si, že jsme s tehdejším novinářem, dnes producentem Pavlem Melounkem zůstali po skončení projekce v kině a řekli si: „Pěkný film. Ještě rozumět tomu, o co v transakcích a obchodech jde.“ Pokračování filmu Wall Street přichází do úplně jiné společenské situace. Víme, co je trh, index růstu i hedgeové fondy. Navíc je na rozdíl od prvního prošpikován aktuálními a medializovanými momenty, kterým trochu rozumíme všichni – finanční krize, naftařský průmysl, znárodňování ropných vrtů, špatné úvěry, index Dow Jones a akciové trhy, fotovoltaika a zelená energie, znárodňování privátních bank. Tím se také odhaluje, v jakém pokřiveném prostředí jsme žili v době, kdy Stone natočil první díl. Douglas sice za roli dostal Oscara, film byl distribuován po celém světě, ale u nás byl podezřelý. Byl přece „jen“ o penězích! My jejich tokům příliš nerozuměli, což se nám vymstilo.

Základní děj Základní děj filmu Wall Street 2: Peníze nikdy nespí se odehrává v roce 2008 a týká se investiční společnosti Keller Zabel Investment, kterou vlastní slušný, poctivý podnikatel Louis Zabel, jehož hraje Frank Langella. Pro něho pracuje mladý idealistický investiční bankéř Jake (Jacob) Moore v podání Shii LaBeoufa. Jakovou družkou je Gekkova dcera Winnie. Jake je finančníkem, který přichází z obchodní školy přímo mezi velké investory a začíná „na vlastní triko“. A vypracuje se až na Zabelovu pravou ruku. Firma Keller Zabel Investment však vlastní toxické úvěry a rychle padá ke dnu. Ozdravnou finanční pomoc od státu se nepodaří získat a silná investiční banka Churchill Schwartz převezme firmu za zlomek její ceny. Jde o vysoké částky. Společnost Keller Zabel Investment má „díru“ dvě stě miliard dolarů a jejím patnácti tisícům zaměstnanců hrozí propuštění. Ve filmu se objevuje i aktuální politický rámec. Novým americkým prezidentem se stává Barack Obama a všichni čekají „změnu“, ale Louis Zabel, oklamaný svými kolegy, skočí pod vlak metra. Jake nic nechápe, a proto navštíví přednášku Gordona Gekka na Fordhamově univerzitě, v níž bývalý velký finančník prezentuje svou knihu Is Greed Good? (Je chamtivost dobrá?). Gekko se totiž mezitím stal intelektuálem. Chtěl by se sice znovu stát makléřem na Wall Streetu, ale zároveň touží popsat proměny trhů. Touží po uznání jako mozek doby a autor. Tím se paradoxně Jake sblíží s Gekkem, protože tento mladý a nadějný finančník trpí tím, jak byla zlikvidovaná firma Louise Zabela, kterého si vážil. Gekko Jaka potřebuje, aby se jeho prostřednictvím dostal ke své dceři. Jake zase potřebuje Gekka, aby získal nezávislost na bezohledném bankéři Brettonu Jamesovi z investiční banky Churchill Schwartz, která násilně převzala Zabelovu firmu a již viní z jejího zničení.

BRAND24

Vrcholná herecká postava Michael Douglas, který si v Cannes i jinde ve světě vyslechl otázky novinářů, zda se cítí spoluodpovědný za všechny „chamtivé obchodníky, kteří srazili svět na kolena dle vzoru Gekka“, odpovídal, že není Gordonem Gekkem a že se víc obává neřiditelných atomových bomb než neřiditelných finančních trhů. Výrok „svinčík zanechaný dětmi Gordona Gekka“ se stal pro mnoho světových politiků synonymem pro divoké finanční trhy a bezohledné finanční žraloky z let 2008 a 2009. A Gekko při prezentaci své knihy překvapivě vysvětlí, že hamižnost je nejen dobrá, ale i legální, a proto lze očekávat, že spekulativní kapitál potopí celou americkou ekonomiku. Douglas vytvořil ve stárnoucím Gekkovi vrcholnou hereckou postavu a oživil ho jako muže, jemuž šediny neubraly na osobním šarmu ani mu neodejmuly schopnosti velkého hráče a protřelého finančního žraloka. I tento bezohledný chlápek bez rodiny a zázemí však hledá, jak navázat zpřetrhané vazby ke své dceři. V době, kdy byl ve vězení, se s ním totiž rozvedla manželka, zemřel mu syn a jeho dcera Winnie, kterou hraje Carrey Mulliganová, na otce rezignovala. Svět se mezi prvním a druhým dílem Wall Streetu změnil stejně jako u nás. „Nic už nebude jako dřív,“ řekl jeden ze scenáristů Wall Streetu 2 Allan Loeb, jinak také makléř, který do filmu vnesl perfektní znalost současného finančnictví. Už se neobchoduje s desítkami, ale se stovkami milionů dolarů. Obchodníci ze staré školy odcházejí a nahrazují je noví, agresivní miliardáři bez skrupulí, jako je Bretton James – hlavní partner investiční banky, která koupí zkrachovalou Keller Zabel Investment. Čtyři chyby Gekko na několika místech představuje „nový finanční svět“ na začátku nového tisíciletí, který je vzdálený Wall Streetu v osmdesátých letech. Je to však svět, který Gekko a jeho spojenci v osmdesátých letech utvářeli. Je to de facto jejich svět, jejich dítě, i když se jim odcizil. Gekko se sice v roce 2008 cítí outsiderem, ale dovede přesně charakterizovat příčiny finanční krize a chyby, jichž se kapitalismus dopustil. Za prvé to byla chamtivost a strach investorů. Za druhé nárůst počtu těch, kdo nic nemají – jsou bez platu, místa i majetku. Za třetí finanční spekulace, zdroj všeho zla a rakovina finančních trhů. Za čtvrté princip ozdravování ekonomiky státní finanční pomocí a tím i počátek nového socialismu. „Někdo si vezme tvé peníze a není za ně zodpovědný,“ komentuje Gekko lakonicky důvody vzniku finanční krize. Neznáme něco takového z doby před pádem berlínské zdi?

Óda na čestnost Film Wall Street 2: Peníze nikdy nespí nedává žádné rozhřešení, neutěšuje, z Gekka se nestává kladný hrdina. Snad jen to, že se snaží najít cestu ke své dceři, svědčí, že je víc než pouhým strojem na finanční transakce. Právě tento film o síle peněz a o finanční krizi, která dosud ani zdaleka neskončila, byl letos zajímavým doplňkem, který na filmovém festivalu v Cannes zaujal. Stonův film se promítal v hlavním programu mimo soutěž. Filmový festival v Cannes je vrcholnou kulturní událostí a dotovaný miliony eur ze státního rozpočtu. Vedle hvězd hostí i trh s filmy, které si nedokážou na sebe vydělat. Film Wall Street 2 se o kultuře vůbec nevyjadřuje. Není v něm poselství ani o solidaritě chudých tohoto světa ani o nutnosti rozdělit se o bohatství, k čemuž by dospěl evropský film na stejné téma. Stonova moralita mnohem víc vypovídá o tom, že obchodování by mělo být poctivé a podložené reálnými výkony, jež by měly být adekvátně zaplaceny. Stone nehorlí proti penězům. Hlavní poselství filmu možná spočívá v postavě Jaka Moora. Ten se v podání Shii LaBeoufa podobá mladému válečnému veteránovi a idealistovi, kterého ve slavném Stonově filmu Narozen 4. července hrál Tom Cruise. Film Wall Street 2 neburcuje proti kapitalismu. Nehraje se v něm Internacionála. Kritizuje špatný kapitalismus, ve kterém peníze ztratily svou roli a staly se fiktivním platidlem spekulantů a úvěrových podvodníků. Film jako by říkal: obroďme sílu peněz a vraťme jim, čím byly v historii. Řečeno jinak, je ódou na čestnost. Na to, čemu Američané říkají „to be honest“. To, že ve Stonově filmu je málokdo čestný a poctivý, je znamením doby.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).