Menu Zavřít

Od výzkumu ke kontraktům

16. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Biotechnologie je obor budoucnosti, který se začal rozvíjet i v České republice

Jsou sice země, které do podpory biotechnologického výzkumu investují nesrovnatelně vyšší částky než Česká republika, ale promlouvají do něj i naši vědci. Nebylo by to poprvé. Vznik moderní biologie je totiž spojen s Janem Evangelistou Purkyněm, zakladatelem embryologie a průkopníkem buněčné teorie, a Johannem Gregorem Mendelem, otcem genetiky. Moderní biotechnologický výzkum se u nás začal slibně rozvíjet v šedesátých letech 20. století, ale po sovětské okupaci odešlo mnoho vědců do ciziny. Po roce 1989 vedly nesrovnatelně lepší podmínky v zahraničních výzkumných centrech k novému exodu, především mladých talentů. A proto až stabilní ekonomický vývoj v posledních deseti letech a růst HDP, který umožnil zvýšit výdaje na vědu a výzkum, zatraktivnil práci na výzkumných projektech v ČR. Ředitel Biotechnologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR) Peter Šebo říká, že teprve nyní, téměř dvacet let po sametové revoluci, máme nové talentované vědce. A také se mnoho těch, kdo po roce 1989 odešli postgraduálně studovat do zahraničí, dnes vrací a řídí české výzkumné laboratoře.
Obor budoucnosti se tedy rozvíjí i v ČR. Úspěšná tradice a dlouho ve stínu přežívající výzkumná základna dostala novou podporu ve formě evropských financí a především mladých mozků, které se konečně přestávají ohlížet po atraktivních postech v zahraničí. Investice už přinášejí první plody a další mají následovat.

Úspěchy

Důležité je, že se český biotechnologický výzkum již dnes může pochlubit významnými úspěchy. Nejprestižnější ocenění české vědy, státní cenu Česká hlava pro rok 2007, získal Antonín Holý, objevitel řady antivirotik používaných při léčbě AIDS, hepatitidy typu B a oparů. Nedávno proběhla médii zpráva o dalším významném úspěchu, kterým česká věda přispěla k boji proti další zákeřné chorobě - rakovině. Tým Jiřího Neužila z Biotechnologického ústavu AV ČR ve spolupráci s australskou laboratoří zjistil, že analog vitaminu E vyvolává odumírání rakovinných buněk, přičemž je netoxický k normálním buňkám a tkáním. Preklinické testy u myší ukázaly, že tato látka potlačuje tvorbu nádorů tlustého střeva, plic, mléčné žlázy, pohrudnice či děložního čípku.
Vedle akademického a univerzitního výzkumu se rozvíjí i komerční. Ten podpořily investiční pobídky a zákony umožňující firmám odečítat náklady na vědu a výzkum z daňového základu. Na konci loňského roku působilo v ČR 308 subjektů zabývajících se biotechnologickým výzkumem, mezi nimi necelá stovka z komerční sféry. A dostavují se i významné úspěchy. Výsledky několika let původního výzkumu se podařilo prodat české společnosti I.Q.A., která na americkém veletrhu BIO 2008 podepsala licenční smlouvu s přední americkou farmaceutickou firmou.

BRAND24

Velká výzva

Biotechnologická výzkumná infrastruktura dnes čelí velké výzvě. Na několik nejbližších let se otevřela cesta k finanční podpoře z evropských strukturálních fondů, jaká se v podobné výši zřejmě již nebude opakovat. Jak tuto příležitost dokážeme využít - mimo jiné i ve srovnání s konkurencí z dalších nových členských států EU -, nepochybně předurčí vývoj v dalším období.
Aktuální informace o klíčových projektech v oblasti biomedicínckého a biotechnologického výzkumu přinese třetí mezinárodní konference Gate2Biotech, která se uskuteční 22. října 2008 na brněnském výstavišti jako součást doprovodného programu mezinárodního veletrhu zdravotnické techniky, rehabilitace a zdraví Medical Fair Brno. Jejím tématem jsou evropské a mezinárodní trendy v oblasti rozvoje biotechnologických klastrů.

Budoucnost je v klastrech

Právě klastry, které usnadňují cestu k aplikovanému výzkumu, jsou jednou z perspektivních a zároveň již osvědčených možností efektivního využití evropských zdrojů. Nejde přitom jen o získání dotací - vzhledem k rostoucím nákladům na špičkový výzkum je totiž spojování sil pro menší subjekty takřka nezbytností. V ČR v oblasti biotechnologií působí například klastry Nanomedic ve východních Čechách, jihomoravský Ceitec zaměřený na bioinformatiku nebo jihočeský Cevtech soustředěný kolem Centra biologických technologií v Nových Hradech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).