Menu Zavřít

Od ropy k ekologii. Rockefellerové završují svoji přeměnu

29. 7. 2016
Autor: čtk

Po téměř 150 letech končí pro prominentní americkou rodinu Rockefellerů „doba ropná“. Již před nějakým časem se začal fond bratrů Rockefellerů zbavovat svých investic do tradičních paliv, nyní získal poprvé podíl ve společnosti stavějící obnovitelné zdroje energie.

Fond bratrů Rockefellerů investoval deset milionů dolarů do irské firmy Mainstream Renewable Power, která hodlá rozšiřovat větrnou a solární energii v Africe. Pro fond, který byl založen vnuky Johna D. Rockefellera staršího v roce 1940 ze zisků jeho společnosti Standard Oil, jde o první investici do obnovitelných zdrojů.

„Je to v souladu s naší filantropickou misí a posouvá ji to kupředu. Podporujeme tak tržní a byznysové řešení klimatické změny,“ řekl agentuře Bloomberg šéf fondu Stephen Heintz.

Fond před dvěma lety oznámil, že se zbaví svých investic do tradičních paliv. Tedy i ropy, která byla zdrojem bohatství Rockefellerů. Fond se přidal k iniciativě The Global Divest-Invest, jež sdružuje na osm set lidí a organizací, kteří se zavázali přesunout své investice z fosilní do zelené energetiky.

Úplné odluky od špinavé energie by měl fond dosáhnout nejpozději do konce roku 2018. Od dubna 2014 se zbavil již poloviny investic do fosilních paliv a nyní zahrnují 3,3 procenta z 816milionového majetku fondu.

BRAND24

Podle Heintze je investice v souladu s rodinnou historií prosazování nových myšlenek. „Jsem si absolutně jistý, že pokud by dnes žil (John D. Rockefeller starší), tomuhle vývoji by rozuměl. Byl by v popředí investic do zelené energetiky, protože by věděl, kam svět směřuje,“ dodává Heintz.

Fond zvažuje další investice, hlavně do větrných elektráren na moři ve Velké Británii a Spojených státech nebo solární energie na Středním východě. Rovněž pošilhává po vývoji baterií, které by měly pomoci obnovitelným zdrojům zvýšit jejich stabilitu.


J. D. Rockefeller nebyl nejbohatším člověkem všech dob. Podívejte se, kdo se měl lépe:

10 nejbohatších lidí historie: Gatese mezi nimi nenajdete

John D. Rockefeller (Autor: Howcheng, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

Čtěte dále:

Miliardy už nestačí. Blíží se doba dolarových bilionářů

Další světoví miliardáři dají majetek na charitu

Idiotův průvodce džunglí velkého byznysu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).