Menu Zavřít

Od misie k byznysu

30. 5. 2005
Autor: Euro.cz

CORY HRNCIRIK Pražská komunita amerických „expats“ (jak si tito „expatriates“, moderní emigranti, sami říkají) dnes čítá už několik tisíc osob. Patří k nim i Cory Hrncirik, který pracuje v české filiálce společnosti CB Richard Ellis. Už jeho jméno ale naznačuje, že s Českem ho spojuje více než jenom zaměstnání.

CORY HRNCIRIK

Pražská komunita amerických „expats“ (jak si tito „expatriates“, moderní emigranti, sami říkají) dnes čítá už několik tisíc osob. Patří k nim i Cory Hrncirik, který pracuje v české filiálce společnosti CB Richard Ellis. Už jeho jméno ale naznačuje, že s Českem ho spojuje více než jenom zaměstnání.

Společnost CB Richard Ellis patří k nadnárodním realitním kancelářím, které v průběhu devadesátých let pronikly i do postkomunistické Evropy včetně České republiky. Tyto firmy se nezabývají pouze obchodními transakcemi s exkluzivními nemovitostmi - stejně významnou součástí jejich práce je i investiční poradenství a s ním související marketingové průzkumy.

„Začal jsem jako analytik místního trhu. Dnes, po třech letech, řídím oddělení pro výzkum trhu celé střední a východní Evropy,“ popisuje svou kariéru na české půdě Cory Hrncirik. Jeho současné zaměstnání logicky navazuje na studia mezinárodních vztahů a ekonomiky, které absolvoval doma, tedy v americkém Utahu. Na svůj český „vandr“ se ovšem připravoval nejen na univerzitě.

ZPĚT DO RODNÝCH ČECH

„Otec zmapoval historii naší rodiny až do roku 1627,“ říká Cory. Americká etapa dějin rodu s jadrným českým jménem Hrnčiřík začíná až v roce 1893. Tehdy Coryho pradědeček, rodák z Lukovečku na Zlínsku, odešel do USA, konkrétně do Texasu. „Bohužel se z něj nestal ropný magnát. Živil se jako farmář a zemědělství zůstal věrný jak jeho syn, tak můj otec,“ popisuje Cory profesní zakotvení svých předků. Ti se v Americe dobře uchytili, přitom ale nezapomněli na svůj původní domov. „Ještě moji strýcové a tety mluvili česky. Otec už ne, byl od svých sourozenců věkově vzdálen více než deset let a za jeho dětství se u nich doma česky už nemluvilo,“ vzpomíná Cory.

Přes jistý jazykový deficit byla původní vlast u Hrnciriků stále živé téma. „Hodně se u nás o Česku mluvilo, sledovali jsme také, co se u vás děje. A už někdy v osmdesátých letech tatínek začal do tehdejšího Československa jezdit,“ říká Cory. Hrncirik senior byl a je ve vztahu k vlasti svých předků velmi aktivní - nejenže neustále prozkoumává genealogii svého rodu, ale vypátral i řadu příbuzných, pořádá jejich setkání a nakonec si koupil i rodný dům svého pradědečka v Lukovečku. Jeho syn se do Česka dostal poprvé - jako turista - v roce 1994. Zanedlouho se vrátil, tentokrát už ale na delší dobu a také s konkrétním úkolem.

SE ZVLÁŠTNÍM POSLÁNÍM

„Do Česka jsem se vrátil v roce 1996 a zůstal tady celkem dva roky,“ vzpomíná na další etapu svého života Cory. Důvod? Odpověď je - zvláště v ateistické české kotlině - trochu neobvyklá: misie. Cory je členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. U nás je toto unikátní církevní hnutí, které vzniklo v první polovině 19. století v USA, známé spíše pod označením „mormoni“. K povinnostem mormonů mimo jiné patří právě misie. „Během misie jsem žil v Brně, Praze, na Kladně i v Ostravě a poznal jak zem, tak řadu lidí. Musím říci, že se mi v Česku moc líbilo,“ vzpomíná Cory.

Po návratu do USA ho čekalo zakončení studií, uzavření sňatku a narození dcery. „Měl jsem chuť vrátit se k vám jako obyčejný člověk. Manželka nejdříve trochu váhala, ale pak jsme se rozhodli to zkusit,“ objasňuje příběh svého návratu do České republiky Hrncirik. Hledat zaměstnání na dálku ale víceméně nešlo a tak na jaře roku 2002 tříčlenná rodina Hrnciriků nasedla do letadla a odletěla do Prahy s trochu nejistými pocity: „Měli jsme štěstí. Do dvou měsíců jsme sehnali byt a já i práci v CB Richard Ellis,“ dodává.

ŠŤASTNÝ DRUHÝ DOMOV

Cory Hrncirik a jeho rodina (dnes už početnější - v Česku se narodil ještě syn Joseph) zde zjevně našli druhý domov. „O návratu zatím moc nepřemýšlíme. Mám dobré zaměstnání, získali jsme tady i spoustu přátel. Spíše mezi Čechy, s místní americkou komunitou se příliš nestýkáme,“ říká Cory.

Podle něj mnoho rozdílů mezi Českem a USA není, snad jen lidé u nás jsou zpočátku trochu rezervovanější. Cory i jeho manželka si ovšem dosyta užívají něco, co Amerika takřka nemá: historické památky. „Děláme hodně výletů, třeba Český Krumlov je nádherný. Často navštěvujeme i koncerty vážné hudby - manželka vystudovala klasický zpěv, takže tato oblast je nám dost blízká. A oceňujeme i klidnější životní styl. V Americe se hodně spěchá, tady jde všechno v pomalejším rytmu,“ vypočítává Hrncirik přednosti svého současného působiště.

A je naopak v Česku něco, co se mu nelíbí? Cory dlouho přemýšlí: „Nic originálního mne nenapadá. Jsme tady spokojeni.“ Říká to dost dokonalou češtinou, v které se jenom občas objeví nezvyklé archaismy. Ty nejspíše mají původ v četbě Bible kralické, což je z české literatury u Hrnciriků nejoblíbenější kniha.

Příkladnějšího Čechoameričana těžko hledat.

CORY HRNCIRIK

Narodil se v roce 1977 v Kanadě. Jeho předci pocházeli z Moravy. Mládí prožil v kalifornském městě Visalia, po střední škole studoval na univerzitě v Utahu obor mezinárodní vztahy a obchod. Od roku 2002 pracuje Cory Hrncirik v Praze, je zaměstnancem realitní konzultační firmy CB Richard Ellis. Se svou manželkou Rachelle, kterou si vzal v roce 1999, mají dvě děti - dceru Julianu a syna Josepha.

Jeho koníčkem je cestování. Z českých jídel má nejraději svíčkovou.

BRAND24

Foto popis| Poprvé navštívil Česko v roce 1994 jako turista. Nyní tu už tři roky pracuje.

Foto autor| foto: Profit - Luděk Vycpálek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).