Menu Zavřít

Očima podnikatele: Co v Česku trápí alternativní energii?

15. 7. 2014
Autor: Hynek Glos

Jaké události posledních týdnů vypíchl a jak je okomentoval podnikatel Daniel Krutiš, jednatel společnosti Helion.cz, který se soustředí na alternativní zdroje energií?

Začalo líčení ve věci údajných podvodů se solárními elektrárnami

Vydávání licencí, aniž by elektrárna stála a připojení od ČEZ na silvestra? To by přece nešlo, tento byznys má svá pravidla. Je potřeba odlišit slušné podnikatele od podvodníků. Ještě aby noviny začaly psát pravdu o skutečných nákladech na podporu fotovoltaiky (18 miliard namísto 40 miliard ročně – pozn. autora) a externích nákladech klasické energetiky (revitalizace hald, sanace dolů, odkališť, léčba respiračních onemocnění apod.) a bude dobře. Všichni musejí začít od sebe, je potřeba, abychom se nebáli slyšet pravdu, nebo alespoň věděli, kde ji najít, když už máme tu možnost.

PPDS, OZE, OTE, FVE a další zaklínadla, svět plný zkratek

I mně se dost často stane, že si spletu jednotlivá písmena ve zkratkách a ztratím se. Zejména smlouvy o připojení a dodávkách energie jsou psané tak, že k tomu potřebujete buď velký výkladový slovník, nebo mít kamaráda na telefonu. Když k tomu ještě někdo začne používat anglické zkratky (BTW, ASAP…), je to hotový guláš. Nikdo z nás se nemůže orientovat ve všem, a tak i tady platí, že když něco nevím, nechám si poradit.

Pane, máme to nejlevnější!

To je jako v němé komedii. Také vás stále někdo loví a lakuje na perfektní a jediná správná řešení s cenami energií, možnostmi úspory a dalšími opatřeními, která vám zachrání život? Taky se vám stává, že vás zastaví prodavači teplé vody a nutí vám své produkty? Já mám prostě rád možnost volby, rozhodnout se v klidu, poradit se s odborníky, osahat si řešení a říct si, to je to, co hledám. Mít čas na rozmyšlenou. Proč mám kombinovat něco, co kombinovat nejde, já chci využívat to, co mi přinese přesně to, co potřebuji – tepelné čerpadlo teplo, solární panely elektřinu a změna dodavatele plynu - žaludeční neurózu…

CONTENT24

Nový návrh novely energetického zákona a novely zákona o podporovaných zdrojích energie

Ten starý zákoník o podporovaných zdrojích neplatil ani rok a půl a už zase novela. Jak se tu dá vůbec podnikat bez dlouhodobé vize a strategie? Vy byste běželi sprintem maraton, nebo maratonským tempem sprint? Novelou se zřejmě uleví velkým firmám, protože nebudou platit poplatek za obnovitelné zdroje energie z každé spotřebované kWh, ale jednorázově za rezervovanou kapacitu připojení k distribuční síti. Prospěch budou mít všichni provozovatelé obnovitelných zdrojů, kteří doteď platili nesmyslný poplatek za spotřebu vlastní vyrobené energie. Paradoxně to odnesou domácnosti, které se svou spotřebou jen ve výši 14,6 TWh (ze 70,5 TWh celkové spotřeby) zaplatí větší část tohoto poplatku. No, přijde vám to spravedlivé?

V Německu proběhl největší evropský veletrh solární techniky Intersolar

Ukázal jasně nový trend směřování zelené energetiky, a tím je absolutní nezávislost na velkých rozvodných sítích, elektromobilita, akumulace elektřiny a malé lokální distribuční sítě (na úrovni ulic, osad, malých sousedství) – nic jaderného jsem nezaznamenal, nevím, kam na to místní politici chodí. A to se jednalo o jednu z největších a nejváženějších akcí v oblasti nové energetiky vůbec. Zajímalo by mě, proč se něco podobného nepořádá i u nás v ČR. Není potřeba dělat megalomanskou akci, jakou mají v Německu, ale nějakou zmenšeninu bychom nejspíše uvítali. Nestálo by to za to?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).