Menu Zavřít

OČIMA EXPERTA

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Zůstaňme ostrovem svobody v moři předpisů, říká česko-americký výrobce lodíJeden z největších tuzemských výrobců kajaků a kanoí Vladimír Vaňha má zkušenosti nejen s tuzemským trhem, ale lodě pod značkou Noah vyrábí pro americké vodáky ve Spojených státech.

Zůstaňme ostrovem svobody v moři předpisů, říká česko-americký výrobce lodí

Jeden z největších tuzemských výrobců kajaků a kanoí Vladimír Vaňha má zkušenosti nejen s tuzemským trhem, ale lodě pod značkou Noah vyrábí pro americké vodáky ve Spojených státech. Jeho obchodní rozhled sice velmi přesahuje evropský horizont, ale přesto tvrdí: „Musíme se zcela přeorientovat z domácího trhu na Unii, ačkoliv její předpisy obchodníky i výrobce likvidují.“

* Jaké jsou největší problémy výroby sportovních lodí před vstupem České republiky do Evropské unie?

Nevidím specifický zádrhel. Problémem je malá kupní síla obyvatelstva, pro které jsou lodi s malým podílem práce a z materiálů za světové ceny na hranici kupní síly. Svobodný člověk bez závazků si ještě koupí kajak za dvacet tisíc korun, ale trh začíná být nasycený. Kanoí by se mohlo prodat ještě spousta, ale pro mnoho rodin je za patnáct tisíc korun cenově nedostupná.

* Zaostává výroba lodí v České republice v kvalitě za světovou nebo evropskou špičkou?

Jako všude na světě jsou i v Čechách výrobci různých kvalit. Ti, kteří nedokáží exportovat a rozpustit tak svoje výrobní náklady, na malém českém trhu skončí. Ti, co se na trh EU nepřeorientují zcela, skončí jen o trochu později.

* Vidíte možnost obrany tuzemských výrobců před konkurencí, nebo to není nutné?

Možnost obrany je snadná, leč obecně neakceptovatelná: Zůstaňme ostrovem svobody v moři europředpisů. Ty likvidují nejen výrobce lodí či podnikatele v oboru volného času, ale i jakýkoliv průmysl i domácí trh. Mohlo by se tak stát, že Česko bude pouhým dodavatelem levné manuální síly pro Evropskou unii.

BRAND24

* Podporuje stát váš obor?

Jiné podpory než svobody podnikání netřeba. Jsem však optimista a mám důvod si myslet, že evropské státy, tak jak je známe, dlouho nevydrží.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).