Menu Zavřít

očima experta

26. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Profit oslovil Václava Polácha, generálního ředitele společnosti Promil, jedné z největších tuzemských mlékáren a zároveň významného výrobce sýrů.* Jaké jsou největší problémy vašeho oboru před vstupem ČR do EU?Jsme svědky labutí písně českého sýrařství. Evropské mlékárenství je totiž o produktivitě.

Profit oslovil Václava Polácha, generálního ředitele společnosti Promil, jedné z největších tuzemských mlékáren a zároveň významného výrobce sýrů.

* Jaké jsou největší problémy vašeho oboru před vstupem ČR do EU?

Jsme svědky labutí písně českého sýrařství. Evropské mlékárenství je totiž o produktivitě. Mlékárny v Evropské unii zpracovávají jiné objemy než naše. Denně to je od 1,5 do 1,8 milionu litrů mléka. České mlékárny zpracovávají nesrovnatelně méně, a to mezi 60 až 100 000 litry denně. Řada tuzemských mlékáren nápor zahraniční konkurence nevydrží.

* Zaostává výroba sýrů v ČR v kvalitě?

Kvalita českých sýrů je na dobré úrovni. Čeští sýraři se nemají za co stydět. Pouze nevyrábějí takové objemy jako jejich největší evropští konkurenti. Mají špičkové výrobky, ale jen do výše své kapacity, proto nejsou zajímaví pro obchodní řetězce, které ovládly prodej mlékárenských výrobků.

* Vidíte možnost obrany tuzemských výrobců?

Musí dojít k rozumnému spojení největších tuzemských výrobců a vybudování velkých mlékárenských kapacit. Objevují se také nové možnosti exportu. Nejen v Evropské unii nebo přičleněných zemích, ale musíme se dostávat na trhy třetích zemí např. značné možnosti uplatnění jsou na trzích Číny, Pákistánu, Mexika. Čeští sýraři se tradičně dobře uplatňují na arabských trzích, které jsou zaměřeny na spotřebu bílých sýrů.

* Podporuje stát tento obor?

Podpora státu chybí, což je nepříjemné zvláště proto, že exportní trhy se udržují velice těžce. Podpora státu tuzemskému mlékárenství je přitom nutná zvláště nyní - rok před vstupem do EU. Bylo by nepříjemné, aby tuzemští výrobci těsně před vstupem na společný evropský trh končili jenom proto, že přestala podpora české vlády a ještě nenastala od EU, kde na podporu zemědělství a potravinářství směřuje 85 procent rozpočtu.

BRAND24

Václav Polách spatřuje šanci tuzemských výrobců v jejich spojení a vybudování velkých mlékárenských kapacit.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).