Ochutnali jsme za vás

30. září 2002, 00:00 - Stranu připravil Tomáš Dominec
30. září 2002, 00:00

Ryzlink vlašský 1997 archivní Vinné sklepy Valtice, a. s. Cena v maloobchodě: 119 Kč Charakteristika Barva: velmi světlá, zelenožlutá Vůně: jemná, nevýrazná, rychle těkavá huť: s vyšší, avšak neagresivní kyselinou, odrůdovým nádechem a kratší dochutí.

Ryzlink vlašský 1997 archivní

Vinné sklepy Valtice, a. s.

Cena v maloobchodě: 119 Kč

Charakteristika Barva: velmi světlá, zelenožlutá

Vůně: jemná, nevýrazná, rychle těkavá

huť: s vyšší, avšak neagresivní kyselinou, odrůdovým nádechem a kratší dochutí.

Hodnocení

Myšlenka dát zelenou etiketu na zelenou láhev musela snad vzniknout na generálním štábu. Pokud jde o víno, je po pěti letech stále velmi svěží a čistě udělané. Nenabídne sice mimořádné chuťové zážitky, avšak vzhledem ke své ceně a kategorii (ročníkové víno bez přívlastku) splní očekávání. Kvalitní víno pro gastronomii. Neoficiální označení „archivní víno“ bývá mnohdy různými výrobci radostně používáno ke zvýšení ceny a zmatení spotřebitele málokdo si víno skutečně ukládá, aby se v průběhu let potěšil jeho vyzráváním, případně aby odhalil, že víno rychle a beznadějně stárne. V tomto případě mě vinaři z Valtic potěšili, neboť jejich Ryzlink má stále velmi solidní strukturu a díky vyšší kyselině i dostatečný potenciál k dalšímu zrání. Opravdu archivní víno.

Hodnocení: Celkový dojem z vína označuje počet plných sklenic. Minimum je půl sklenice, maximum pět sklenic. Výhodnost nákupu poměřuje kvalitu vína s cenou, nejlevnější víno tedy nemusí být právě dobrá koupě a naopak, relativně dražší láhev může být skvělým tipem. Maximum je pět, nejméně jedna mince.

Bordeaux Grand Bateau 1998

Barriéres Fréres

Cena v maloobchodě: 352 Kč

Charakteristika Barva: sytá, rubínově červená

Vůně: ovocná s převažujícím aroma švestek a černého rybízu

Chuť: plná, tvrdší, s výraznou tříslovinou. Chuť ovoce se mísí s tóny ořechů a kávy.

Hodnocení

Lodička na etiketě v tomto případě neupomíná na tuzemský rum, ale na slavné Chuteau Beychevelle, které technologicky řídí výrobu vína s názvem Grand Bateau. V našich obchodech se obvykle pod „známkovými“ víny z Bordeaux skrývají nejhorší možná vína této oblasti v tomto případě se však setkáváme s vínem, které svým jménem zaštítil špičkový výrobce. Toto kritérium málokdy zklame, a tak se ve sklenici opravdu můžeme potěšit solidním, profesionálně udělaným cuvée, v němž byl potenciál typických odrůd Bordeaux umocněn zráním v dubových sudech. Velmi pěkná záležitost zejména pro milovníky klasických vín Médocu. A nemusí přitom ani být členy knížecího jachtklubu v Monaku, kde je Grand Bateau oficiálním vínem.

Mohlo by vás zajímat

  • Jiří Strach: Nejsem kaskadér. Bál bych se vložit peníze…

  • Radomil Doležal z CzechTrade: Nejvíc náš těší, když…

  • Největší mýty o bolesti zad

  • Profesor Sameš: Porucha lícního nervu není legrace

  • Rekola mění dopravu v českých městech

  • Roman Šmucler: Češky jsou posedlé zvětšováním prsou

  • Vinař Pavel Chrást: Víno se v Česku předražuje

  • Finance.cz pozvaly klienty na curling

  • Adam Hazdra: Třetina lidí je v práci nespokojených

Hry pro příležitostné hráče