Menu Zavřít

Ochutnali jsme za vás

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Rulandské modré 2000, pozdní sběr České vinařství Chrámce, s .r. o. Cena v maloobchodě 179,90 Kč Charakteristika: Barva: ukázková světlejší červená Vůně: jemná, málo charakteristická, bez ovocné složky, se stopou kouře Chuť: zprvu příjemný nástup rulandského, poté "uzená", výrazný vjem kouře Hodnocení: Bohaté historií, malé rozlohou - takové je dnešní vinařství v Čechách.

Rulandské modré 2000, pozdní sběr

České vinařství Chrámce, s .r. o.

Cena v maloobchodě 179,90 Kč

Charakteristika:

Barva: ukázková světlejší červená

Vůně: jemná, málo charakteristická, bez ovocné složky, se stopou kouře

Chuť: zprvu příjemný nástup rulandského, poté „uzená“, výrazný vjem kouře

Hodnocení: Bohaté historií, malé rozlohou - takové je dnešní vinařství v Čechách. Decentní etiketa vína z Chrámců na Mostecku vypadá slibně. Barva je pro rulandské téměř příkladná, vůně již tolik nepřesvědčí. Chuť je dostatečně plná, jak se na pozdní sběr sluší, avšak nad ovocným tónem má převahu temnější, kouřová linka. Před očima mi vyvstal obrázek uhlí a koksu - vinice se rozkládají na výsypkách mosteckých dolů… Dochuť na jazyku není příliš dlouhá, ale neobjevují se v ní negativní prvky. Rulandské z Chrámců neporovnávejme s burgundským originálem. V našich klimatických podmínkách jej hodnotím jako zajímavé a jako reprezentant českého vinařství ostudu neudělá.

Rosé d´Anjou „Le Jardin“

Chateau des Fesles, Loire

Cena v maloobchodě 314 Kč

Charakteristika:

Barva: tmavší lososově růžová

Vůně: výrazná, červené ovoce, připomíná bonbóny „marshmallows“

Chuť: dojem jahod a malin, lékořice

BRAND24

Hodnocení: Malebný kraj romantických zámků na Loiře je rovněž rozsáhlou vinařskou oblastí. Nejznámějším zástupcem oblasti Anjou je růžové „Rosé d´ Anjou“, vyráběné zpravidla z odrůd Grolleau a Gamay. Je vždy mírně nasládlé a bohužel ve většině případů i dost špatné. V případě Chateau des Fesles ale potkáváme víno z elitního vinařství, a tomu odpovídá jak cena (prakticky dvojnásobná proti konkurenčním vínům), tak i kvalita. Jeho svěží, výrazně ovocná chuť je krásným příkladem vyváženosti kyselin a zbytkového cukru. Je to typ ideálního vína pro horké letní dny. Takže teď už asi jen při prohlížení fotografií z dovolené…

Hodnocení: Celkový dojem z vína označuje počet plných sklenic. Minimum je půl sklenice, maximum pět sklenic. Výhodnost nákupu poměřuje kvalitu vína s cenou, nejlevnější víno tedy nemusí být právě dobrá koupě a naopak, relativně dražší láhev může být skvělým tipem. Maximum je pět, nejméně jedna mince.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).