Menu Zavřít

Ochrana při online nákupech se zlepší

18. 12. 2009
Autor: profit

Jasná pravidla pro nákupy přes internet v Evropské unii přináší od 17. prosince nové evropské nařízení zvané Řím I. Případné spory Čechů po nákupech na zahraničních webech se tak budou řídit českými zákony, nikoliv právem země, kde je obchodník registrován.

Autor: Profit

„Skončí dohady, zda se nákupy online řídí právem domovského státu obchodníka, nebo spotřebitele. Spotřebitel se od 17. prosince může spolehnout na úroveň právní ochrany, na kterou je zvyklý v členském státě, kde má obvyklé bydliště,“ říká Martin Rezek, právník Evropského spotřebitelského centra ČR.

Dosud mohlo dojít k situaci, kdy se spotřebitelská smlouva bude řídit právním řádem státu obchodníka. „A tak by například místo 14 dnů na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu měl český spotřebitel k dispozici pouze sedmidenní lhůtu, která je obvyklá třeba ve Francii,“ vysvětluje Rezek.

Zásada, že rozhodující je právo platné v zemi zákazníkova bydliště, však bude mít jednu výjimku. „Pokud by měla být ve státě prodávajícího některá spotřebitelská práva ještě výhodnější, může se jich nakupující také domáhat,“ říká Rezek.

Nově tedy nebudou podstatné ani jazyk nebo měna použité na internetových stránkách. Českým právem bude podle Rezka chráněn i český zákazník internetového obchodu psaného například ve španělštině, který si nechá zboží doručit do svého bydliště třeba v Mělníku.

BRAND24

Nařízení Řím I bude platit v celém Evropském společenství kromě vyjma Dánska. Nevztahuje se však na smlouvy o službách poskytovaných výlučně v zemi odlišné od země obvyklého bydliště spotřebitele (například připojení k internetu v místě dočasného pobytu v jiné zemi), na přepravní smlouvy (půjčování aut, letecká doprava, cestování vlakem či autobusem atp.) a na smlouvy, jejichž předmětem je věcné právo k nemovitosti nebo právo k užívání nemovitosti.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).