Menu Zavřít

Ochota půjčovat si od bank klesá

4. 11. 2010
Autor: profit

Ochota českých domácností půjčovat si od bank a dalších finančních institucí klesá. Obtížnou finanční situaci vlastní domácnosti by lidé řešili spíše s pomocí svých přátel nebo příbuzných než půjčkou od bank.

Foto:Martin Siebert

Příbuzné či přátele by oslovila více než polovina, na banku by se obrátila asi třetina. Vyplývá to z říjnového průzkumu společnosti STEM. “Jistý pokles ochoty půjčit si peníze souvisí s tím, že postupně přibývá lidí, kteří by si dokázali na předmět v hodnotě nad 50.000 korun našetřit anebo ho uhradit z vlastních úspor, aniž by si brali půjčku. Před necelými čtyřmi lety by o půjčku zažádali čtyři lidé z deseti, dnes sotva tři,“ prezentoval STEM výsledky průzkumu.

Strategie materiálně různě zajištěných domácností se při postupu, jak sehnat finance na větší investici, liší. Bohatší lidé často mohou vybrat peníze z úspor, průměrně zajištěná domácnost by asi především šetřila a chudší lidé jsou podle průzkumu připraveni buď šetřit, nebo si vzít půjčku.

BRAND24

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí za uplynulých devět let vzrostly podle statistických údajů osminásobně, přesto však relativní zadluženost českých domácností přes rychlý růst zůstává oproti eurozóně jen poloviční a není z makroekonomického hlediska nijak riziková, shodují se analytici. Z pohledu jednotlivých domácností ovšem vysoké zadlužení již podle nich problém je.

Podle údajů České národní banky dluhy českých domácností u bank a finančních institucí během letošního září vzrostly o více než 5,92 miliardy korun na 1,028 bilionu Kč. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 69,48 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).