Menu Zavřít

Očekávání velké budoucnosti

17. 10. 2005
Autor: Euro.cz

OPERATIVNÍ LEASING Nejčastěji používaným nástrojem k obměně vozového parku jakékoliv firmy je stále finanční leasing. Během velmi krátké doby se to však může změnit a převahu začne mít operativní leasing. Zkušenosti firem, které se rozhodly využít druhou možnost, ukazují, že jim přináší finanční úspory.

OPERATIVNÍ LEASING

Nejčastěji používaným nástrojem k obměně vozového parku jakékoliv firmy je stále finanční leasing. Během velmi krátké doby se to však může změnit a převahu začne mít operativní leasing. Zkušenosti firem, které se rozhodly využít druhou možnost, ukazují, že jim přináší finanční úspory.

Společnost Droxi je provozovatelem největší sítě drogistických prodejen na českém trhu. V současné době má více než stovku prodejen, k jejichž obsluze využívá rozsáhlý vozový park. Až do roku 1999 se o svá vozidla starala sama, dnes k tomu využívá služeb leasingové společnosti - konkrétně operativního leasingu.

„Operativní leasing nám uvolnil cash flow vázané ve vlastních vozidlech. A snížil veškeré administrativní náklady spojené s vedením vlastního vozového parku a likvidací pojistných událostí. Umožnil nám také čerpat výrazné slevy při nákupu nových vozidel a pojištění vozidel,“ říká člen představenstva této firmy Vít Podešva.

FIRMY SE STÁLE BOJÍ

Stejný názor zastává i šéf logistické společnosti TPG Post Petr Zháňal. „Operativní leasing nám umožňuje soustředit se na základní podnikatelskou činnost. My si samozřejmě nemůžeme dovolit, aby nám auta stála. Náš finanční partner nám může například také nabídnout náhradní vozy,“ upozornil.

V západní Evropě je přechod k operativnímu leasingu jednoznačným trendem, u nás převažuje zatím trochu nejistota. „Zahraniční společnosti na českém trhu díky zkušenostem z jiných zemí poptávají operativní leasing a full service leasing.

U českých firem je trochu problém v tom, že v mnoha případech jsou poměrně konzervativní a drží se finančního leasingu,“ uvedl obchodní ředitel ČP Leasingu Robert Šlik. Podle jeho slov bude rozhodovat o budoucím zájmu o leasing především daňová legislativa.

OPERATIVNÍ, NEBO FINANČNÍ? Jaký je rozdíl mezi finančním a operativním leasingem? V případě finančního má nájemce předmět smlouvy v pronájmu a může s ním volně disponovat (v mezích nájemní smlouvy). Za to hradí nájemné a po ukončení splátek se věc stane jeho majetkem. Zvláštní formou finančního leasingu je zpětný leasing, který slouží především k uvolnění peněz pro další investiční účely. Pronajímatel získává na základě kupní smlouvy předmět leasingu od majitele a následně mu jej zpětně pronajme. Operativní leasing se používá při zajištění provozu, správy a obnovy firemního vozového parku. Vozidla zůstávají po celou dobu nájmu ve vlastnictví leasingové společnosti, která na sebe přebírá jednak investiční riziko a jednak riziko vzniku škody na vozidle. Po ukončení nájmu věc zpravidla nepřechází z pronajímatele na nájemce, doba pronájmu je obvykle kratší než životnost pronajímaného majetku. PODNIKATELÉ MĚNÍ PŘÍSTUP Podle odborníků z oboru leasingu motorových vozidel jde oblíbenost operativního leasingu ruku v ruce s postupnou změnou postoje tuzemských podnikatelů k užívání automobilu po vzoru evropských trendů. Z původně opečovávaného domácího mazlíčka se totiž stává řadový prostředek k zajištění výnosů z vlastního podnikání. Výraznější nárůst zájmu o operativní leasing také souvisí s loňskou daňovou reformou, která se této formy leasingu prakticky nijak nedotkla. Tuzemští podnikatelé začali dávat přednost lehkým užitkovým vozům před osobními automobily. Podle Pavla Holíka ze společnosti D. S. Leasing je operativní leasing ideální právě pro podnikatele, kteří chtějí automobil především využívat, nikoli vlastnit. „Jakoukoliv poruchu, odcizení anebo jinou nepříjemnost za klienta řeší leasingová společnost. Po ukončení smlouvy lze po domluvě auto odkoupit,“ říká. VÝHODY A NEVÝHODY OPERATIVNÍHO LEASINGU**

+ leasingová firma zajistí všechny záležitosti týkající se přihlášení vozu

+ zajistí platbu všech poplatků a daní souvisejících s provozem motorového vozidla

+ dohlédne na pravidelnou údržbu vozidel ze svěřeného autoparku

+ nabídne levnější ceny náhradních dílů či služeb

+ v případě poruchy nebo havárie zajistí náhradní vozidlo

BRAND24

+ ušetří se finanční prostředky i čas

- vozidlo po ukončení nájemní smlouvy zůstává majetkem leasingové firmy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).