Menu Zavřít

Obvinění šéfa Central Group vyvolalo paniku

19. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Krácení daní

BRAND24

Developerská firma Central Group čelí vážným problémům. Její výkonný ředitel Aleš Novotný je už týden ve vazbě kvůli podezření z krácení daně ve výši 200 milionů korun. Spolu s ním byli zatčeni další čtyři lidé z marketingových společností, kteří měli falešné doklady pro Central Group vydávat. „Našlo se celkem 700 takových faktur. Není ale vyloučeno, že počet ještě naroste a s ním i částka, o kterou firma stát na daních připravila,“ uvedl vrchní státní zástupce Ladislav Letko. Vyšetřovatelé zatím prověřili daňové doklady firmy až do roku 2004. Řediteli Novotnému tak hrozí až desetileté vězení, což je vrchní hranice trestu za krácení daní. Developer se obvinění brání. „Jsme přesvědčeni a máme důkazy o tom, že současné policejní vyšetřování kvůli údajným daňovým únikům a s tím související medializace je výsledkem ostrého konkurenčního boje na realitním trhu“, tvrdí Dušan Kunovský, který firmu v roce 1994 založil a nyní v ní působí jako předseda představenstva. Firma proto žádá vrácení všech účetních dokladů, které jí policie zabavila už před rokem a sama si najala auditorskou společnost, která má provést nezávislý audit.
Případ firmy Central Group doslova vyděsil řadu dalších firem v Česku. Ty nyní pečlivě kontrolují a zpětně se snaží zdokumentovat své předchozí aktivity nebo si najímají firmy, které jim kontrolu mají provést. „Evidujeme obrovský nárůst klientů. Ten ale registrujeme už od léta, kdy ministerstvo financí avizovalo, že bude razantnější a důkladnější v daňových kontrolách,“ uvedl Marek Romancov, partner poradenské společnosti Deloitte. Běžné kontroly mohou faktury prověřovat až tři roky zpátky. V případě zahájení trestního řízení pak finanční policie může provést kontrolu až patnáct let starých účtů.
Firmy poradce nejčastěji žádají o kontrolu a zdokumentování faktur souvisejících s marketingovou činností. Právě v této oblasti se totiž nejsložitěji prokazuje, že skutečně souvisí s podnikatelskou činností. Rozpoznat, zda je konkrétní druh marketingu pro firmu potřebný, či nikoliv a nejde jen o „prodávání vzduchu“, je těžké dokonce i pro finanční úřady. Firmy zase někdy mají problém prokázat, že se akce doopravdy uskutečnila. Právníci proto doporučují archivovat doklady nejrůznějšího druhu, například fotografie nebo nahrávky.
Nejasné zatím zůstává, jak budou při trestním stíhání kvůli krácení daní postupovat soudy. Po nedávném nálezu Ústavního soudu totiž není jisté, zda nebude možné mnohem hojněji využívat institutu účinné lítosti. Dobrovolné přiznání a doplacení chybějící částky, díky němuž se provinilci mohou očistit, dosud nesmělo být v případě krácení daně uplatňováno po zahájení trestního řízení. Ústavní soud ovšem rozhodl, že by se tato hranice měla přiblížit až k vynesení rozsudku soudu první instance. Nakolik se ale česká justice nálezem bude řídit a kam až se nové mantinely posunou, ukáže až čas.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).