Menu Zavřít

Obrázky na stěnách

21. 7. 2003
Autor: Euro.cz

S digitálním projektorem se každý může předvést v nejlepším světleLepší jednou vidět než stokrát slyšet je osvědčená poučka, vycházející z Komenského principu názorné výuky. Učitel národů by si nepochybně liboval nad tím, jaké možnosti nabízí naše digitální éra.

S digitálním projektorem se každý může předvést v nejlepším světle

Lepší jednou vidět než stokrát slyšet je osvědčená poučka, vycházející z Komenského principu názorné výuky. Učitel národů by si nepochybně liboval nad tím, jaké možnosti nabízí naše digitální éra.

V porovnání s někdejšími audiovizuálními centry a jejich komplikovaným vybavením filmovou promítačkou, diaprojektorem a zpětným projektorem s fóliemi a lihovými fixy jsou digitální videoprojektory hotovým požehnáním. Film, fotografie, statické obrázky nebo interaktivní výklad - k tomu všemu stačí osobní počítač a zařízení velikosti krabice od bot. Datové projektory se tak stávají stále více rozšířeným vybavením také díky svému univerzálnímu využití. Nemusí jít pouze o klasické prezentování firem a jejich nových projektů obchodním partnerům a zákazníkům. Stejně tak lze vyslat obrázky zhruba o velikosti dvou nebo tří metrů k početnému auditoriu při školeních nebo společném sledování videokonferencí. Pro někoho ale bude zajímavější možnost využití digitálního projektoru v systému domácího kina, kde speciální plátno s úspěchem dokáže nahradit nabílo vymalovaná stěna. Také videohry sledované stejným způsobem získají i v docela malém pokoji doslova nový rozměr.

Promítačky v novém

Z technického pohledu se digitální projektory zase až tak zásadně neliší od analogových předchůdců, na jakých si stále doma promítáte své diapozitivy z dovolené. Najdete tu objektiv, silnou prosvětlovací lampu, jenom rámeček s filmem je nahrazen speciálním digitálním prvkem. Na něj přichází signál z grafické karty běžného PC nebo notebooku. Připojovací konektory jsou stejné jako u počítače, takže k propojení s projektorem stačí standardní videokabel bez připojování přes další redukce nebo převodníky. Druhým tradičním vstupem digitálních projektorů bývá připojení videosignálu přes konektory S-Video nebo kompozitní video ze zdrojů „pohyblivých obrázků“, jako jsou DVD přehrávače, televizory nebo videokamery.

Tři nebo jeden

Parametrů, podle kterých si vybrat ideální digitální projektor, je hned několik. Prvním z nich může být rozlišení. U většiny modelů se drží počítačových zvyklostí. Setkáte se proto nejčastěji buď s SVGA rozlišením 800 krát 600 pixelů a kvalitnějším XGA 1024 x 768 pixelů, ktreré je standardem na sedmnáctipalcových monitorech desktopových PC. Další rozdíl je možné najít v postupu, jak vlastně promítaný obraz vzniká. Ke „klasice“ patří řešení se třemi LCD zobrazovači (každý pro jednu základní barvu), které obvykle mívá lepší barevné podání, jemnější přechody mezi světly a stíny ale někdy také nižší ostrost. Naopak projekční čip DPL s mikrozrcátky nabízí vyšší svítivost, ale také větší kontrast, kde se mohou ztrácet některé drobné nuance.

Nic nebude křivé

BRAND24

Další důležitou pomůckou pro denní praxi jsou korekce zdeformování obrazu v případech (spíš obvyklých než výjimečných), kdy nelze umístit projektor do ideální polohy vůči projekční ploše a musí se buď směrem nahoru, nebo dolů. V takovém případě je obraz bez korekcí deformovaný, z obdélníku se stane lichoběžník, a to by třeba u grafů a tabulek nedělalo nejlepší dojem. Naštěstí digitální korekce obrazu je běžným prvkem všech kvalitních projektorů. U dražší a lépe vybavených modelů se však můžete setkat s optickou korekcí stejného problému za pomoci posunu objektivu, ta dává výsledky o poznání lepší. Příkladem digitálního projektoru pro malé a střední prostory je iiyama Beamer DXP110. S rozlišením 1024 krát 768 pixelů a kontrastem 600:1 je použitelný pro prezentace stejně jako domácí kino. Digitální korekce jsou rozšířeny o zastavení obrazu, lupu se čtyřnásobným zvětšením nebo funkci „obrazu v obrazu“. Životnost projekční lampy je 1500 hodin.

FOTO: ARCHIV (5x)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).