Menu Zavřít

Obnova po zemětřesení přijde japonskou vládu letos na 48 miliard dolarů

22. 4. 2011
Autor: profit

Škody po zemětřesení a tsunami se v Japonsku odhadují až na 25 bilionů jenů. Vláda z nich uhradí minimálně 10 bilionů.

Foto: Profimedia.cz

Japonská vláda vyčlení na obnovu oblastí poškozených zemětřesením a následnou vlnou tsunami čtyři biliony jenů, což je v přepočtu zhruba 48 miliard dolarů. Tyto peníze budou krýt první vlnu odklízení trosek a oprav infrastruktury v pobřežních oblastech regionu Tohoku, který postihla nejničivější katastrofa od konce druhé světové války.

Celkem vláda odhaduje škody na 16 až 25 bilionů jenů. Z peněz daňových poplatníků uhradí nejméně 10 bilionů jenů. Zbytek zaplatí pojišťovny, firmy a jednotlivci.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že letos kvůli přírodní katastrofě růst japonské ekonomiky zpomalí na meziročních 0,8 procenta. Příští rok výdaje na obnovu postižených území a normalizace provozu firem ekonomiku nakopne 2,3procentním tempem. (Více čtěte v článku OECD: Zemětřesení letos zpomalí růst Japonska na 0,8 %)

Výdaje na obnovu uhradí vláda díky úsporám v rozpočtu, přesměrování části peněz na důchody či ukončení slevového programu u dálničního mýtného. Vyhne se tak vydávání dalších dluhopisů. Analytici ovšem tvrdí, že se na konci roku vláda další emisi dluhopisů pro krytí dodatečných výdajů nevyhne.

O způsob financování obnovy se nejspíš strhne bouřlivá diskuse v japonském parlamentu. Opozice bude patrně požadovat, aby vláda zrušila některá nákladná opatření, jako třeba přídavky na děti.

BRAND24

Uvažuje se i o zvýšení daní, které by rekonstrukci postižených oblastí mohly pokrýt. Ekonomové ovšem varují, že takové opatření by mohlo snížit chuť Japonců utrácet, což by se negativně projevilo na oživení ekonomiky.

Sami Japonci jsou ovšem podle výzkumů veřejného mínění dočasné zvýšení daní akceptovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).