Menu Zavřít

Obnova elektráren ČEZ stojí miliardy navíc

2. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Společnost ČEZ utratila navíc 12 miliard korun při modernizaci tepelné elektrárny Tušimice II. Projekt původně za 27 miliard korun se už prodražil o 80 procent a nabral více než půlroční zpoždění.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

ČEZ rozdělil tento projekt na řadu malých výběrových řízení nepřesahujících 100 milionů korun, kdy nepodléhají schválení dozorčími orgány firmy. Většinovým vlastníkem je přitom stát. Řada tendrů právě probíhá a některé už mají své vítěze, dozorčí rada se však o případném prodražování stavby může dozvědět, až když už nebude moci zasáhnout. Není vyloučeno, že podobné praktiky budou provázet i obnovu sousední elektrárny Prunéřov II, s níž chce ČEZ při podobném modelu výběru dodavatelů začít příští rok. Navíc ještě vůbec nezveřejnil cenu.

ČEZ však výhrady odmítá. „Účelem zvoleného systému rozhodně není obcházet dozorčí radu. Malá výběrová řízení umožní dosáhnout na zakázky i malým firmám,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle předsedy dozorčí rady ČEZ Martina Kocourka, který zastupuje stát, nejde o prodražování ale čerpání rezervy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).