Menu Zavřít

Obnošení prezidenti

4. 11. 2014
Autor: Redakce

Jsem v zásadě přímá, a v hlavě mé leccos dřímá. Tak proč mě nikdo nemá rád? Zřejmě asi tuhle píseň, kterou kdysi pěla Helena Vondráčková i Ilona Csáková, si po nedělním šlofíku pustil prezident Miloš Zeman, aby se dostal do ráže a naservíroval národu své Hov(n)ory z Lán, jak rozhlasový pořad překřtila „pražská kavárna“.

Rychlým tužkám v záplavě lingvistických i politologických rozborů Zemanových sprosťačinek neuniklo, že s pokusem o přiblížení se prostému lidu přišel i Václav Klaus. Jeho předchůdce Havel byl prý princátko, které si žilo v barrandovské vile, zatímco on, Klaus, prožil dětství v krcálku na Vinohradech a bez teplé vody k tomu. Tolik Klaus pro jeho oblíbený Blesk.

Zemanovy vulgarity i Klausova jedovatá slina mají jedno společné. Oba prezidenti (přiznejme nachvilku tento titul i Klausovi, kterého tak oslovují jeho věrní) si své funkce neužívají a jsou hluboce zklamáni z toho, jak to jde s jejich postavením z kopce. Jsou obnošenou variantou sebe sama. Začněme u Klause, který si myslel, že bude jako bývalá hlava státu obletovanou autoritou. Oblétávání si musel zařídit sám – tak, že obráží často obskurní konference, kde ho dobře platí a také dobře vědí, co řekne. Nejinak Zeman.

Unavený kladeč věnců

Aktivistická role v politice mu nevyšla, vysmívaný Sobotka se ve Strakově akademii zabydlel a za Zemanovci se zavřely vody temného jezera zapomnění. Ze Zemana se stal unavený kladeč věnců. A na rozdíl od Klause i mizerný řečník, protože je přesvědčen, že vše zvládne z patra.

A tak každý podle své nátury sáhl k protiútoku. Klaus k uštěpačnosti, Zeman zase k oplzlostem. Výsledkem je trapný pocit, že se z autorit, které visí na zdi škol a úřadů, stali zapšklí staříci. Zlé větičky jen létají. Zato důstojnost a pokora nikde. Ani sem, ani tam.


Další komentáře:

Česká prezidentská bolest

Kde jsou cenové signály?

BRAND24

Grilování začíná

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).