Menu Zavřít

Obilí pod kotle? Proč ne!

30. 5. 2005
Autor: Euro.cz

glosy Diskuze o spalování obilí v elektrárnách mnoho lidí pobouřily. Pro „čistou“ energii z obnovitelných zdrojů by přitom zvedli ruce bez váhání. Jak to souvisí s obilím? Hodně. Stačí, když se na ně nebudeme dívat jen jako na surovinu pro výrobu chleba.

glosy

Diskuze o spalování obilí v elektrárnách mnoho lidí pobouřily. Pro „čistou“ energii z obnovitelných zdrojů by přitom zvedli ruce bez váhání. Jak to souvisí s obilím? Hodně. Stačí, když se na ně nebudeme dívat jen jako na surovinu pro výrobu chleba.

Je hezké prosazovat ekologické řešení, jenže k populistickému „a“ je třeba také dodat realistické „b“. Totiž že se i výroba obnovitelné energie řídí, a s postupujícím zvyšováním produkce bude ještě více řídit, zákony trhu.

BRAND24

Ty říkají, že i čistou energii je třeba vyrobit co nejlevněji. Všechny dosavadní tuzemské představy o větším využití obnovitelných zdrojů přitom vedou ke zbytečně drahému výrobku. Chceme stavět větrné elektrárny, ačkoli v našich zemích vítr zas tak moc nefouká. A obilí odmítáme pálit, protože je to neetické, ačkoli ekonomické.

(viz článek na straně 42)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).