Oběd v salonním kupé

05. ledna 2010, 12:06 - Dana Langášková
05. ledna 2010, 12:06

V pětihvězdičkovém malostranském hotelu okusíte pocit cestujícího na Titaniku

Jistě znáte ten příjemný pocit, kdy do mozaiky některé z vašich představ nečekaně pronikne nový prvek a přispěje k vytvoření iluzorního celku, ať už je jakýkoli. Přesně takhle se to mělo se záležitostí Vojanových sadů, krásným malostranským parkem, který zůstává celoročně otevřený, takže se i uprostřed zimy můžete pokochat pohledem na jezírko, vyřezávaný včelí úl a spoustu ovocných i jiných stromů. Zrovna nedávno jsme uvažovaly, které budovy park vlastně obklopují. Díky naší nejnovější recenzi to teď zčásti víme: za jednou ze zdí se choulí půvabná zahrádka (toho času okrášlená trojicí vánočních stromků), z níž se prosklenou stěnou vstupuje do neméně půvabné restaurace Amadeus hotelu Royal Palace.
Představte si luxusní parník či VIP vagon některého z ruských carů a máte to. Nikde ani noha, třebaže podnik z ulice inzeruje výhodné polední business menu za 299 a 350 Kč. Neuvěřitelně výmluvný číšník s pronikavou aurou old spice, jehož úkolem je zřejmě pohybovat se mezi barem a restaurací, nám neustále z vlastní iniciativy cosi objasňuje a črtá apokalyptické vize současné krize hotelů v Česku. Vážně, úplně jako bychom se plavili na samém Titaniku, který má co nevidět narazit na ledovec. V řídkých okamžicích, kdy nás ten dobrý muž nechává o samotě, se horečně vrháme na jídelní a vinný lístek, přičemž z posledního je patrné, že rozlévaná nabídka se omezuje na jediný druh vína od každého druhu, fenomén, s nímž jsme se v pětihvězdičkovém hotelu dosud nesetkaly. Zahrnuje zcela absurdně i vína dezertní – když ke svému moučníku zatoužíte po skleničce tokajského, musíte si dát celou láhev. Venku se snášejí až pohádkové vločky a nám se nesou první chody – hovězí consommé a salát s kozím sýrem. Původně jsme sice měly spadeno na zeleninovou terinku z denní nabídky, ale ta, jak nás obsluha informuje, bohužel není. Kdo ji snědl, když je podnik liduprázdný?
Polévka se servíruje pod porcelánovou pokličkou, díky níž si udržela vysokou teplotu. Je skvělá: poctivý masový bujon s dostatečným množstvím na nudličky pokrájené mrkve, petržele a pórku a jemnými nudlemi. Doprovází ho dva kousky závinu z listového těsta naplněné mletým a ochuceným kuřecím masem. Mastné listové těsto není tak docela naším miláčkem, takže jeden kousek na ochutnání bohatě stačí. Převládá intenzivní kuřecí chuť, inzerované houby se v podstatě neprosazují.
Další talíř obsahuje hnízdo natrhaných čerstvých listů rukoly, salátu a špenátu a tenoučkých koleček pórku, na němž spočívá terč chutného rozpečeného kozího sýra – ve středu působením tepla příjemně vláčně měkkého. Dalšími ingrediencemi je pár piniových semínek a vlákénka naklíčených semínek z vojtěšky. Salát je docela dobře ochucený, i když na náš vkus trochu příliš solený. Pár cákanců lanýžového oleje a několik pokrájených cherry rajčátek celou kreaci završují. Vzhledem k zimnímu nečasu a lehkému předkrmu se rozhodujeme, že si dáme jako hlavní chod pečenou kachnu, na niž si většinou netroufáme. Za to nás čeká vpravdě gargantuovská hostina – na talíři před námi totiž leží celá polovina opeřence. Má úžasně dozlatova opečenou kůrčičku posypanou kmínem, která báječně křupe. Maso je měkkoučké, nevysušené, ale ani netone v množství sádla, jak tomu někdy bývá. Výborné jsou i oba druhy zelí – na širší proužky pokrájené červené, připravené dosladka, i sladkokyselé bílé s kuličkami hořčičného semínka a kostičkami slaniny. Horší je to s knedlíky. Houskové i bramborové – oba v počtu dvou plátků – jsou trochu suché a mírně okoralé. Masa je tolik, že dobrou polovinu necháme na talíři – stejně už ale nezbyl ani kousek knedlíku, což svědčí o nepoměru mezi masem a přílohou. Celkově jsme poměrně spokojené, i když za 490 korun by si host zasluhoval opravdu dokonalou krmi.
Pokračování měla zajistit dietní představa pstruha, ta však musela ustoupit o mnoho kaloričtější skutečnosti: ryba, rozdělená na dva filety, byla obalena v mandlové panádě a netaktně osmažena na oleji, podle čichu a chuti nepříliš vysoké kvality. Samo rybí maso pak rozhodně neomamuje vůní čerstvého úlovku, pach rybiny strávníkovy chuťové buňky zrovna nenavnadí. Oba filety leží na toho času již převážně zteplalém a povadlém zeleném lupení, pár živějších lístků se kroutí okolo, přílohu obstarávají ve slupce vařené a pokrájené brambory. Netřeba dodávat, že celkový dojem je veskrze bídný. Na každý pád však oceňujeme, že náš Titanic se stále ještě drží nad vodou, a tak si ještě honem objednáme dezert!
Domácí štrůdl opravdu podle vzhledu vytvořila lidská ruka, kromě štědrého množství jablek však obsahuje i slupky a nepříjemné pozůstatky jádřince. Po boku mu leží kopeček ořechové zmrzliny s celými kousky jader a jakýmisi rušivými krystalky – snad cukru? – a čepička šlehačky, naštěstí ne sprejové, lístek máty a plátek jahody. Až na ten jádřinec slušné, ale na omdlení to není, v tom ani v onom smyslu.
Platíme 2280 Kč vědouce, že jsme žádnou zakopanou hřivnu neobjevily, přičemž jedno z jídel bylo hrubým zklamáním. Při této cenové hladině a nevyrovnané kvalitě není divu, že lokál zeje prázdnotou. Turisté v době krize šetří a místní neexperimentují a chodí raději do osvědčených podniků. To je pak možná důvodem, proč suroviny nejsou vždy stoprocentní a čerstvé, což v případě gastronomického podniku může bohužel představovat zdravotní riziko. Z úst obsluhy jsme se dozvěděly leccos zajímavého, rozhodně lepším dojmem by však působila loajální noblesa bez přílišného řečnění, tím spíše v prostředí pětihvězdičkového hotelu.
Amadeus se svou preciózní atmosférou a půvabným výhledem do exteriéru nám však přece jen uchystal milé překvapení a tolik potřebné spočinutí uprostřed předvánočního shonu, proto mu budeme držet palce, aby se v nejistých vodách hospodářské recese nepotopil.

***

Restaurace Amadeus
Hotel Royal Palace – Best Western Premier
Adresa: Letenská 11, 118 00 Praha 1
www.royalpalacehotel.cz Tel.: 224 811 281
Druh kuchyně: mezinárodní i česká
Platební karty: všechny běžné
Země původu nabízených vín: Francie, Itálie, Španělsko, ČR, Rakousko, Německo Cena vody: Mattoni 0,33 l: 80 Kč (1 litr: 240 Kč!!!)

Hodnocení restaurace:
Jídlo 31 bodů z 50
Obsluha 16 bodů z 20
Nápoje 5 bodů z 10
Prostředí 10 bodů z 10
Kvalita/cena 5 bodů z 10
Celkem 67 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 5/10

+ Luxusní prostředí salonního kupé
- Ostudný výběr rozlévaných vín a přemrštěné ceny nejen vody

Výběr z jídelního lístku:
Hovězí consommé s karotkou, pórkem a závinem plněným kuřecí fáší a houbami 170,-
Paštika z kachních jatýrek „foie gras“ podávaná na švestkovém chutney 390,-
Domácí bramborová polévka s lesními houbami 170,-
Pstruh pečený v mandlích s trhanými saláty a mladými bramborami na másle 590,-
Půlka kachny pečené na medu a tymiánu, dva druhy zelí, dva druhy knedlíků 490,-
Vanilkový creme brulée s karamelovou krustou, zdobený čerstvým ovocem 170,-

Výběr z vinného lístku:
Riesling Trocken Kabinett Markus Molitor Mosel 890,- Zweigelt.Classic Weinviertel Weingut, Schwarz 650,- Chianti Classico Riserva DOGG Il Grigio 1060,- Gevrey Chambertin 1590,- Bourgogne Pinot Noir Comte de Lupé 730,- Cuvée Natura 2003 Hort, Znojmo 1190,- Frankovka, pozdní sběr 2006 Valtice 460,- Veltlínské zelené 2005, pozdní sběr Kosík 490,- Vlašský ryzlink 2007, Ilias Pavlov 420,-

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče