Menu Zavřít

Obec proti zkáze

2. 1. 2007
Autor: Euro.cz

ZÁMEK BRANTICESeveromoravská obec Brantice leží zhruba pět kilometrů od Krnova. Její dominantou je klasicistní zámek, který se dostal i na pohlednice. Turistickým cílem ale rozhodně není, v posledních letech je prázdný a začíná chátrat. Brantický zámek stojí uprostřed vsi na levém břehu Opavy.

ZÁMEK BRANTICE Severomoravská obec Brantice leží zhruba pět kilometrů od Krnova. Její dominantou je klasicistní zámek, který se dostal i na pohlednice. Turistickým cílem ale rozhodně není, v posledních letech je prázdný a začíná chátrat.

Brantický zámek stojí uprostřed vsi na levém břehu Opavy. Je to trojkřídlá patrová budova s pozoruhodným vstupním průčelím a bohatě zdobeným předsunutým portálem. Ostatní části jsou bez ozdob a nesou již viditelné známky chátrání. Budova sice zatím není v dezolátním stavu, rekonstrukci ale nutně potřebuje. V posledních letech je totiž prázdná a její stav se neustále zhoršuje.

Vlastníkem nemovitosti je prozatím stát, přičemž správu vykonává Zdravotnické zabezpečení krizových stavů. Starosta Brantic Vlastimil Machů ale věří, že se situace brzy změní. Obec má totiž o památku velký zájem a požádala již ministerstvo zdravotnictví o bezplatný převod. „Chceme, aby se zámek stal společenským a kulturním centrem obce,“ říká Machů. Peníze na opravu by přitom rád získal z Evropské unie a od soukromých podnikatelů, kteří by část zámku rovněž mohli využít.

Z TVRZE NA ZÁMEK První písemná zmínka o vsi Brantice pochází z roku 1222. Tvrz se zde poprvé uvádí roku 1449, kdy patřila místním zemanům. Již počátkem 16. století ale Brantice připadly mocnému rodu Hohenzollernů, kteří ovšem o malé sídlo neměli zájem a nechali ho zpustnout. Roku 1561 získal obec krnovský kancléř Jeroným Reinwald a neprodleně začal s obnovou hospodářství. Zchátralou tvrz nechal strhnout a v její blízkosti dal postavit modernější zámek. Další majitelé stavbu nijak výrazněji neupravovali, k radikální přestavbě proto došlo teprve počátkem 18. století za Trachů z Březí. Roku 1711 začala stavba severního křídla a vstup byl opatřen honosným portálem. Nákladně byla vyzdobena také zámecká kaple a část interiérů. ČEKÁNÍ NA PŘEVOD

Současná podoba zámku pochází teprve z počátku 19. století, kdy byly klasicistně upraveny fasády. Posledními šlechtickými majiteli se stali Lichtensteinové, kteří objekt vlastnili až do roku 1945. Budova následně připadla státu a v 60. letech minulého století ji začal využívat národní podnik Zdravotnické zásobování, který ji upravil na sklad léčiv.

Po revoluci v roce 1989 zůstal zámek v majetku státu. Zdravotnické zabezpečení krizových stavů nemá s jeho využitím žádné plány a rádo by správu přenechalo obci. Starosta Machů se tak možná již brzy dočká. Pak už bude záležet jen na tom, kdo všechno se na opravách bude podílet.

POPIS OBJEKTU

název: zámek Brantice

místo: Brantice

kraj: Moravskoslezský

adresa: č. p. 33

typ: zámek

stav: chátrající

využití: žádné

BRAND24

kult. památka: od roku 1958

vlastník: Zdrav. zabezpečení krizových stavů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).