Menu Zavřít

Obchoduje s dinosaury

9. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Když uměl osmiletý syn Jiřího Machálka vyjmenovat jména několika desítek pravěkých zvířat, bylo o podnikatelském záměru jeho otce rozhodnuto - začal obchodovat s dinosaury. Jiří Machálek je zakladatel českých DinoParků - zábavních parků pro děti i dospělé s pohyblivými a ozvučenými 3D modely pravěkých zvířat v životní velikosti.

Před založením DinoParků vlastnil Jiří Machálek regionální rádio, po jehož prodeji založil reklamní agenturu. „Nemohl bych vyrábět hřebíky, chci dělat originální věci,“ říká Machálek a dodává: „Nejsem odbornik na paleontologii, ale vždycky jsem měl sen, založit síť zábavních parků.“ První modely dinosaurů si půjčil z velké výstavy v Londýně a dopravil je do Plzně. „Jedny prázdniny stačily na to, aby výstavu navštívilo 160 000 lidí. To mne přesvědčilo, že má smysl to rozjet,“ vzpomíná Machálek.

V konstrukci pohyblivých a ozvučených 3D modelů pravěkých zvířat je Jiří Machálek v Čechách průkopníkem. „Potkal jsem kamárada ze základní školy, který se živil navrhováním osobních výtahů. Když jsem mu nabídl místo výtahů navrhování dinosaurů, neváhal ani minutu,“ usmívá se při vzpomínce Machálek.

„V rádiu jsem se naučil, že musíte dělat věci tak, aby lidi opravdu zaujaly, jinak nemáte šanci,“ říká Machálek. Modely v jeho DinoParcích se pohybují, řvou a koulí očima. Celý park je řízen centrálním počítačem, který koordinuje pohyby jednotlivých modelů a vytváří tak působivou podívanou ve stylu hollywoodského trháku Jurský park.

První DinoPark založil Machálek v Plzni, druhý v Bratislavě a třetí otevírá své brány v těchto dnech ve Vyškově. Dohromady se Machálkovy DinoParky pyšní již více než jedním milionem návštěvníků a plzeňská zoologická zahrada vděčí dinoparku za 25% nárůst návštěvnosti. Jak ale sestrojit více pohyblivé a ozvučené modely, z nichž některé měří více než 20 metrů, aby pod širým nebem fungovaly po celý rok? „První licenci jsme koupili od japonského výrobce a pak jsme se pustili do výroby robotických modelů. Ty jsou poháněny vzduchotechnikou a řízeny počítačem. Modely jsou technicky náročné a mnohem složitější než linka na výrobu automobilů,“ vysvětluje Machálek u posledního přírůstku plzeňského DinoParku - osm metrů dlouhého a čtyři metry vysokého tyranosaura.

BRAND24

Své tři DinoParky považuje Jiří Machálek za splněný sen - originální síť zábavních parků. Po úspěchu, který sklidil se svými modely v USA, se chystá se svou firmou expandovat právě tam, spokojený však rozhodně není: „Teď jsem tak ve třetině cesty, když můj syn viděl náš nejnovější DinoPark, řekl že by to mohlo být lepší, a měl pravdu!“

Dokument o Jiřím Machálkovi je součástí Dvanácti odvážných - seriálu o originálních českých podnikatelích, které na televizní obrazovku nominuje veřejnost. Dvanáct odvážných, jejichž producentem je mobilní operátor Vodafone, vysílá každou neděli ve 13:50 hodin televize Prima. Více na www.dvanactodvaznych.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).