Menu Zavřít

Obchodníci mají zlé časy: lidé nakupují opatrněji

14. 7. 2009
Autor: Euro.cz

V květnu se proti loňsku snížily tržby všem maloobchodníkům, dokonce i v odvětví prodeje potravin, které zatím dopadům krize vcelku odolávaly.

Autor: Luděk Vycpálek

TRŽBY MALOOBCHODU

(v % proti stejnému měsíci před rokem)

2008/5

3,1

BRAND24

  • * 6 3,2 7 6,9 8 -2,7 9 9,9 10 -1,5 11 -6,0 12 -4,0 2009/1 -3,5 2 -8,0 3 -1,1 4 -2,0 5 ** -7,5

Vcelku zaznamenali obchodníci propad ve výši 7,5procenta. Mírně se snížil pouze prodej pohonných hmot, zato poklesprodeje automobilů dosáhl dokonce 14,6 procenta. Horší výsledky hlásí zakvěten i prodejci textilu, červnové výprodeje by ale mohly přinést návrat klepším tržbám. K mírnému zlepšení došlo jen v případě obchoduprostřednictvím internetu a zásilkového prodeje a v případě stravování apohostinství. „Z čísel je zřejmé, že tíha recese na české domácnosti doléhá.I když ekonomika jako celek patrně šátrá po dně a její stav by se mohlzačít koncem roku zlepšovat, situace na trhu práce se bude opožděnězhoršovat ještě v roce 2010. To bude dále podkopávat spotřebitelskou důvěrua výsledky maloobchodu i ve druhé polovině tohoto rokupravděpodobně zůstanou relativně slabé,“ odhaduje analytik RaiffeisenbankyMichal Brožka.

Z hlediska měnové politiky slabý maloobchod zvyšuje podleexpertů pravděpodobnost dalšího snížení úrokových sazeb, neboť zvyšuje šancina podstřelení inflačního cíle ČNB. Spekulace na snižování sazeb tedypatrně nadále přetrvají. Nicméně proměných v této rovnici je mnohem víc ačeští centrální bankéři již podle svých slov mnoho prostoru pro sníženísazeb nevidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).