Menu Zavřít

Obchodní dům pro Slezsko

30. 4. 2007
Autor: Euro.cz

BREDA A WEINSTEIN Obchodní dům Breda patří mezi dominanty města Opavy. Kdysi byl největším nákupním centrem Slezska a nějaký čas i celého Československa. U jeho založení přitom stáli dva drobní židovští podnikatelé - Max Breda a David Weinstein. Opava mezi průmyslová centra českých zemí rozhodně nepatřila.

BREDA A WEINSTEIN Obchodní dům Breda patří mezi dominanty města Opavy. Kdysi byl největším nákupním centrem Slezska a nějaký čas i celého Československa. U jeho založení přitom stáli dva drobní židovští podnikatelé - Max Breda a David Weinstein.

Opava mezi průmyslová centra českých zemí rozhodně nepatřila. Až do konce 18. století si udržovala středověký ráz, byla obehnána hradbami a podnikání se zde omezovalo na drobné řemeslnické dílny a obchůdky.

Zlom přišel teprve roku 1855, kdy bylo město napojeno na železniční trať a průmysl se přece jen začal rozvíjet. Na okraji Opavy vzniklo několik menších továren, velký podnikatelský rozmach se ale přesto nekonal. Město se mohlo pochlubit čistým vzduchem, jeho hospodářský růst byl ale minimální.

Dařilo se jen jedinému odvětví - obchodu. Opava se totiž stala domovem mnoha státních úředníků, advokátů, lékařů a dalších lidí s vyššími příjmy. Obchodníků zde proto rychle přibývalo a na přelomu 19. a 20. století jich ve městě působilo již více než osm set. Byli mezi nimi dva drobní prodejci plátna Max Breda a David Weinstein, kteří však dobře odhadli situaci a brzy začali uvažovat o založení vlastního obchodního domu.

OPAVSKÉ SETKÁNÍ

O podnikatelských začátcích obou budoucích společníků mnoho zpráv není. Jisté je jen to, že ani jeden z nich nepocházel přímo z Opavy. Max Breda se narodil roku 1863 v Boskovicích na Blanensku jako syn drobného židovského obchodníka. Sám se stal obchodním cestujícím a do Slezska se dostal někdy mezi lety 1892 a 1894. Usadil se v Opavě, založil zde rodinu a stal se váženým měšťanem.

O jedenáct let mladší David Weinstein se narodil roku 1874 v Hodolanech u Olomouce jako syn židovského majitele vinopalny. Do Opavy přišel roku 1891 jako obchodník krátkým a stávkovým zbožím. Usadil se v Rudolfově ulici č. 4 a nadále se věnoval obchodu s textilem. Kdy a kde se oba podnikatelé setkali, není známo. Jisté je jen to, že dne 16. ledna 1898 požádali na Zemském soudu v Opavě o registraci veřejné obchodní společnosti Breda & Weinstein, která se měla specializovat na prodej „krátkého, stávkového a galanterního zboží“. Žádost byla kladně vyřízena a firma začala ještě tentýž rok fungovat.

NA CÍSAŘSKÉM NÁMĚSTÍ

Prvním úkolem bylo vyhledání vhodného místa pro obchod. Oba podnikatelé dobře věděli, že v některé ze zastrčených uliček by proti konkurenci neměli žádnou šanci, zaměřili se proto na střed města.

Nakonec si vybrali nárožní dům na náměstí Císaře Františka Josefa (dnešní náměstí Republiky), který vlastnila měšťanská pivovarnická společnost. Nájem zde byl sice vysoký, Breda sWeinsteinem se ale přesto rozhodli uzavřít smlouvu a jejich rozhodnutí se ukázalo jako správné. Společnosti se dařilo a již roku 1909 založila pobočku také ve Vídni.

Rozvoj podniku zbrzdil teprve rok 1910, kdy Max Breda ze zdravotních důvodů z firmy vystoupil. David Weinstein se však se situací brzy vyrovnal a již v následujícím roce se dokonce rozhodl pro rozšíření obchodu. Dům na náměstí Císaře Františka Josefa, který byl již tehdy v majetku firmy, prošel roku 1911 první výraznou přestavbou a stal se opravdovým obchodním domem.

OBCHODNÍ PALÁC | Současná podoba obchodu.|

První světová válka sice podnik znovu na čas ochromila, dodávky prádla pro armádu ale naštěstí většinu ztrát pokryly. Již počátkem 20. let se situace vrátila do normálních kolejí a David Weinstein začal přemýšlet o dalším rozvoji.

Chtěl v Opavě vybudovat moderní obchodní palác, který by zákazníky lákal nejen velkou nabídkou zboží, ale také příjemným prostředím. Těmto požadavkům už původní budova neodpovídala a bylo tedy nutné provést celkovou přestavbu. Plány měl původně připravit rakouský architekt Hugo Gorge, Weinstein se ale nakonec rozhodl pro řešení jeho kolegy Leopolda Bauera.

Tento vídeňský architekt českého původu měl za sebou již několik zdařilých realizací, obchodní dům Breda & Weinstein se ale stal jeho nejlepším dílem. V září 1927 začaly stavební práce a za pouhých 14 měsíců vyrostla na místě původní budovy velkolepá stavba, která tehdy neměla ve střední Evropě obdoby. Moderní železobetonová konstrukce s dekorativním pláštěm v sobě ukrývala ohromné prodejní plochy i monumentální halu zakončenou kopulí.

TĚŽKÝ ŽIVOT PRŮKOPNÍKA

Nová budova přitom dovolovala také výrazně rozšířit původní (převážně textilní) sortiment obchodního domu. V suterénu se prodával nábytek a domácí potřeby, v přízemí obuv a v poschodí konfekce, bytový textil a elektrické přístroje.

Podnik byl ale bohužel otevřen krátce před vypuknutím celosvětové hospodářské krize, která počátkem 30. let postihla i Československo. Prodej začal klesat a na další rozvoj nebyly peníze. Weinstein sice věřil, že se firma z těžkostí brzy dostane, jeho naděje ale nakonec zhatilo vypuknutí II. světové války. Obchodní dům byl jako židovský majetek zabrán gestapem a podnikatel musel utéct do Prahy, kde následně spáchal sebevraždu.

Do roku 1945 ovládali bývalou Weinsteinovu firmu přívrženci nacistů, ihned po osvobození byla do ní proto zavedena národní správa. Znárodněna byla roku 1948 a obchodní dům dostal nový název Průkopník.

BRAND24

Později byl obchodní dům začleněn do státního podniku Prior, pod nímž bývalý podnik Breda & Weinstein zůstal až do roku 1992. Následovala privatizace, po které získal obchodní dům podnikatel Kamil Kolek. Prostory dnes pronajímá různým prodejcům a budově po letech vrátil tradiční název Breda.

MAX BREDA (1863-1914) Český podnikatel Max Breda se narodil 22. září 1863 v Boskovicích. Do Opavy přišel mezi lety 1892 až 1894 jako obchodní cestující, usadil se zde a založil rodinu. Později se seznámil s Davidem Weinsteinem, se kterým roku 1898 založili veřejnou obchodní společnost Breda & Weinstein. Prodejnu si pronajali na náměstí Císaře Františka Josefa a podnik dobře prosperoval. Max Breda musel však roku 1910 kvůli problémům se srdcem z firmy vystoupit a na jejím chodu se již dále nepodílel. Zemřel 24. října 1914.
DAVID WEINSTEIN (1874-1939) Český podnikatel David Weinstein se narodil 11. září 1874 v Hodolanech u Olomouce. Do Opavy se dostal roku 1891 jako obchodník s textilem a od roku 1898 vedl s Maxem Bredou společnost Breda & Weinstein. Roku 1910 se stal jediným majitelem a začal s modernizací. Přestavba na velkolepý obchodní dům proběhla v letech 1927 až 1928. David Weinstein si ale vedení nového podniku příliš neužil. Po vypuknutí druhé světové války musel před Němci utéct do Prahy, kde 4. srpna 1939 ze zoufalství spáchal sebevraždu.

Prameny: Historická encyklopedie podnikatelů, Architektura 20. století, OD Breda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).