Menu Zavřít

Obchod za třičtvrtě miliardy

8. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Cimex, Skanska

Investiční skupina Cimex rozšířila své nemovitostní portfolio. Od stavební a developerské společnosti Skanska koupila dva komplexy kancelářských budov v Praze v hodnotě téměř třičtvrtě miliardy korun o celkové rozloze třiadvacet tisíc čtverečních metrů. V objektech na Kubánském náměstí v pražské čtvrti Strašnice a v ulici Perucká dlouhá léta sídlilo vedení Skansky a značná část z dvanácti set zaměstnanců. Skanska zůstane u nového majitele ještě přibližně rok v nájmu. Přesnou kupní cenu účastníci transakce nezveřejnili.

Oba komplexy prošly nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. „Transakci vnímáme jako strategickou investici. Jde o vysoce kvalitní nemovitosti splňující všechny současné požadavky na nejmodernější kancelářské prostory. Chceme v této zajímavé pražské lokalitě vytvořit nové byznysové centrum, jež bude atraktivní pro sídla významných firem. Prostory budou novým nájemníkům k dispozici od začátku roku 2009,“ uvedl Miroslav Příkop, generální ředitel Cimex Investu. Firma tak dle jeho vyjádření pokračuje v uskutečnění záměru zdvojnásobit během příštích let kancelářské plochy ve svém portfoliu.

Za strategickou transakci považuje prodej nemovitostí i Skanska, která se na přelomu let 2008/9 přestěhuje do nájmu v moderních kancelářských budovách na pražském Opatově. „Celosvětovou strategií Skansky je vlastnit pouze výrobní objekty a my jsme byli poslední z koncernu, kdo měl v majetku vlastní kancelářské prostory. Výnos z jejich prodeje použijeme na nákup pozemků pro naše developerské aktivity,“ říká Petr Fanta, generální ředitel Skanska Reality.

Zaměstnanci firmy Skanska se přestěhují do moderního administrativního centra Opatov Park v Praze 11. V šesti nadzemních a třech podzemních podlažích bude zhruba 11,3 tisíce metrů čtverečních kancelářských ploch. Skanska získá prostory do dlouhodobého pronájmu. Developerem komplexu je společnost Sekyra Group, architektem projektu studio OMICRON – K. S dokončením stavby a stěhováním se počítá koncem letošního roku.

Koncern Cimex je vlastníkem největší tuzemské sítě hotelů, které provozuje dceřiná společnost Orea Hotels, nebo kavárenského řetězce Emporio. Skupina se v posledních letech zaměřuje také na kancelářské nemovitostí. Během příštích let chce investovat do jejich nákupu zhruba pět miliard korun.

Popisky:
Změna majitele. Novým vlastníkem sídla společnosti Skanska se stala investiční skupina Cimex

BRAND24

Směr Opatov Park. Sídlem Skansky bude nově budované administrativní centrum v Praze 11.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).