Menu Zavřít

Obamův přípitek

23. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Inaugurační sekt dodala firma s českými kořeny

Slavnostní inaugurační menu 44. prezidenta USA Baracka Obamy zahrnovalo tradičně kalifornská vína. K jednomu z nich se váže historie spojená s Čechami.
Pro sestavení menu vznikla zvláštní nezávislá komise v čele s kalifornskou senátorkou Diane Feinsteinovou. Čest dodat inaugurační sekt z rozhodnutí komise dostalo vinařství Korbel. Žádné překvapení, sektem Korbel Natural si nový prezident připíjel už popáté.
Jak název naznačuje, tato kalifornská vinařská společnost má kořeny v jižních Čechách, odkud pocházel zakladatel František Korbel. V roce 1848 byl za účast v protihabsburském povstání vězněn v Daliborce. Poté opustil Evropu a spolu s bratry se v New Yorku pustil do různých podnikatelských aktivit, mezi něž patřila například výroba cigaretových krabiček. V roce 1882 založil v městečku Guerneville v kalifornském Russian River Valley malé vinařství, které posléze zahájilo i výrobu sektů podle originální šampaňské technologie pod vedením pražského vinaře Františka Haška.
V roce 1954 koupil od rodiny Korbelových vinařství i značku německý rodák Adolf Heck, specialista v oboru vinných technologií, který se zaměřil na nejvyšší kvalitu pěstovaných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Představil trhu tři prémiové výrobky, které reprezentují produkci společnosti doposud: Korbel Natural, Korbel Blanc de Blancs (100 % chardonnay) a Korbel Blanc de Noirs (100 % pinot noir).
Portfolio posloužilo jako základna dravému marketingovému stylu Adolfova syna Garyho Hecka. Tomu se podařilo získat pro firmu několik mimořádně exkluzivních partnerství. Kromě pokračující tradice dodávek inauguračního prezidentského sektu byla značka Korbel oficiálním partnerem olympijských her v roce 1996 v Atlantě, v dalších dvou olympijských cyklech se stala oficiálním partnerem amerického olympijského i paralympijského týmu.
Korbel pěstuje vlastní révu na 2000 akrech, převážně jde o odrůdy Chardonnay, Chenin Blanc a Pinot Noir. Pro letošní inauguraci dodala společnost osmnáct kartonů prémiového sektu.

Inaugurační menu
Přípitek: inaugurační sekt Korbel Natural
Předkrm: polévka s humry, mušlemi, krevetami a treskou/Sauvignon Blanc 2007, Duckhorn Vineyards
Hlavní chod: kachna a bažant servírované s višňovou omáčkou a sladkými bramborami/Pinot Noir Goldeneye 2005, Anderson Valley
Dezert: piškotový řez s jablkem a skořicí/sekt Korbel Natural

Dobrou chuť přeje Buddha
Luxusní pětihvězdičkový Buddha-Bar Hotel se otevřel pro první hosty v Praze. V hotelu si lze užít ve dvou gastronomických zařízeních. Především v restauraci Buddha-Bar pro 150 hostů umístěné v rozsáhlých podzemních prostorách (téměř 800 m2) s vysokými stropy, jimž dominuje 3,2 metru vysoká socha Buddhy. Hotel též nabízí volnější pop-artovou atmosféru vyladěnou prostřednictvím designu i hudby v Siddharta Café. Akustickou ochutnávku naleznete na internetových stránkách hotelu.

Více na www.buddha-bar-hotel.cz.

Vyšehrad na Malé Straně
Nájemcem Malostranské besedy se na dvacet let stane společnost Malostranská beseda, a. s. Jak uvedl starosta Prahy 1 Petr Hejma, nájemné činí 1,56 milionu korun ročně. Kromě kulturních a společenských podniků nabídne podnik služby restaurace, kavárny a posezení u piva v podloubí, kde by měl být umístěn mobilní výčep. Provoz zahájí po ukončení rekonstrukce nejdříve koncem letošního roku. Podle informací týdeníku EURO patří mezi subjekty sdružené ve společnosti Malostranská, a. s., též společnost Vyšehrad 2000 (Kavárna Obecní dům, Pod křídlem noci, Areál Botanika, Hotel Loreta aj.), jež má mít kontrolu nad gastronomickými službami besedy. Zdroj ze společnosti Vyšehrad 2000 tento fakt neoficiálně potvrdil.

Více na restaurace@euro.cz.

BRAND24

(buš)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).