Menu Zavřít

Obamův platový car

12. 6. 2009
Autor: Euro.cz

USA se rozhodly vypořádat s bankéři, kteří si vyplácejí milionové odměny

Přeplácení manažeři amerických bank těžce stižených finanční krizí dostanou dozor. Administrativa prezidenta Baracka Obamy se totiž rozhodla vypořádat s bankéři, kteří si vyplácejí mnohamilionové odměny přesto, že jejich zaměstnavatele musela vláda zachraňovat obřími finančními injekcemi. Vysoký úředník, kterému americká média přezdívají „platový car“ má mít právo vetovat odměny stovkám nejvyšších manažerů každé americké společnosti, která čerpá peníze z vládních protikrizových fondů. Za pravděpodobného kandidáta na toto místo se považuje Kenneth Feinberg, který byl šéfem fondu poskytujícího kompenzace příbuzným obětí teroristických útoků z 11. září 2001.
Podle amerického ministra financí Tima Geithnera je zjevné, že přeplácení vedoucích pracovníků přispělo ke vzniku finanční krize. Postup vlády je tak nakonec ještě tvrdší, než jak požadoval autor tohoto opatření demokratický senátor Chris Dodd, který v senátu šéfuje komisi pro bankovnictví. Ten totiž původně navrhoval, aby se státní dohled týkal pouze pětadvaceti nejvyšších manažerů státem sanovaných společností.
Strpět „hlídače“ ale není to jediné, co musí zachraňované firmy udělat. Budou také povinny ustanovit nezávislou komisi, která bude rozhodovat o výši odměn pro management. Nezávislé a silné postavení těchto komisí bude hlídat Securities and Exchange Commision, což je americká obdoba Komise pro cenné papíry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).