Menu Zavřít

Obama zpřísní dozor nad finančními společnostmi

3. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy navrhne nová regulační opatření pro velké finanční společnosti, hedgeové fondy a trh s deriváty. Pracovat na tom budou ministerstvo financí USA spolu s Kongresem, uvedli minulý týden představitelé administrativy, kteří si nepřáli být jmenováni.

BRAND24

Kroky mají zabránit výkyvům v nebankovníchfinančních institucích na Wall Street, které málem položily americkýfinanční systém. Cílem bude vytvořit silného regulátora systémovýchrizik ve finančním sektoru s pravomocemi uskutečňovat hloubkovéprověrky v systému. Zatím není jisté, jaký úřad převezme roli novéhoregulátora.

Americké ministerstvo financí má také v zásadě dokončený návrh zákona,který vládě umožní převzít problematické nebankovní finančníspolečnosti. Navrhované změny dají ministerstvu podle jeho slov nadnebankovními finančními společnostmi takové pravomoci, jimiž disponujenapříklad Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Podleagentury Reuters se ale dá předpokládat, že podpora takových návrhůnebude v Kongresu zcela jednoznačná.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).