Oáza pro polykače steaků

01. června 2012, 13:24 - Milan Ballík
01. června 2012, 13:24

Michelský podnik se sice zdá být poněkud z ruky, nicméně seznámení se s uměním zdejšího kuchaře stojí za to

Doby, kdy jméno Dock House bylo neznámým pojmem a návštěvu v něm často zhatila nepříliš atraktivní poloha, jsou pryč. Restaurace se dnes těší zájmu těch, kteří za dobrým steakem nelitují nepohodlné cesty do vršku nad michelskou pekárnou. Vědí totiž, že prožitek z báječně upraveného masa zajímavých plemen bývá dostatečnou satisfakcí.
Dřevem vyložené stěny se kuželovitě rozšiřují ke stropu a připomínají tak trochu podpalubí dávných korábů. Prosté lavice podél stěn slibují pohodlné spočinutí, stoly se chlubí deskami zvrásněnými věkem stromů, jichž bylo použito. Tmavé trámy stropu a podpěrné sloupy, nehonosná podlaha – také samozřejmě dřevěná – vše navozuje správně žádostivou náladu.
Oproti minulosti přibyla zimní zahrada, která je v létě zcela otevřená, a dětem se dostalo přívětivého koutku se spoustou hraček a lákadel. Zřejmě se nezačnou nudit, ani kdyby rodiče konzumovali celého býčka.

Tele není starý vůl

Hlavní scénou je však stále dopředu otevřená kuchyně s rozměrným grilem. Vůně, jež se odtud linou, v hostu nejen okamžitě probudí atavistické pudy „požírače masa“, ale přesvědčí i o kvalitě jeho úprav. S masem v restauraci Dock House navíc pořádně zapracovali. Vedle charolais, které je na programu od počátku existence podniku, přibylo v posledním čase mimořádné hovězí ze Severní Ameriky, originální australské i osvědčené jihoamerické. Nabídka tak získala na pestrosti a jeden do podniku zkrátka musí zajít vícekrát, jaksi ze „studijních důvodů“.
Pořad zahajuje silný hovězí vývar s čerstvou zeleninou a masem, na jehož hladině se blýskají tisíce drobounkých perliček tuku. Pod ní pak čeká spousta zeleniny – snad s výraznější převahou karotky – a vláčné, nevyšťavené maso. Vývar výrazně chutnal po hovězím, byl vydatný a dobře vyladěný. Jen bych jej býval snesl teplejší.
O grilované zelenině následující po polévce není třeba dlouho hovořit. Pevná, bez vodnaté blátivosti, s příjemně ožehlou krustou na povrchu. Nijak důrazná, ale přesně splnivší svou roli probudit vnímání chutí a obrátit je k příštím chodům. Hned po ní však přišlo telecí. Maso údajně pocházející z podhůří Jeseníků bylo upravené přesně podle přání a prokázalo jak svou kvalitu, tak um kuchařův. Zdobily je pouze poházené krystaly hrubé soli, které se ještě nestačily rozpustit a před chuťovým efektem sehrály malou etudu pro potěchu očí.
Řádný kus „teletiny“, na povrchu poznamenaný žárem ohně, voněl masem už na dálku. Malá dřevěná vlaječka s nápisem „rare“ vetknutá do steaku nebyla tentokrát jen pro ozdobu. A v řezu růžové sousto hned pod tenkou hnědou krustou na povrchu napovědělo, oč půjde. Vláčné maso s krvavě potemnělým středem nebylo třeba ani příliš žvýkat, neboť nemělo daleko do pastózní struktury paštik. Pravda, v chuti lehčí, ještě „dětsky“ neprozrálé, ovšem coby telecí připravené s výsostným citem.
Pro svou nedospělost si však maso příliš neporozumělo s omáčkami. Ta z čerstvých chilli papriček a olivového oleje, která by s vyzrálým hovězím tvořila ladící pár, přece jen křehčí chuťový projev mladého telecího převálcovala. U omáčky ze zeleného pepře a koňaku jsem zrozpačitěl. Nečekal jsem panáka Hennessy a v něm plovoucí dvě kuličky pepře, ale ani to, že pepř ovládne celé spektrum, panovačně se zmocní celkového výrazu a s urputností buldoka jej bude třímat do samého odeznění. Ani nejvýraznější maso „starého vola“ by se proti této kavalerii neprosadilo, tím spíše křehké telecí s nádechem mléčného odéru. Kontumačním vítězem se tak stala omáčka z hříbků a smetany, kdy rozsochatý, smetanou pohlazený výraz hub steak přívětivě „pomazlil“, nikoli však uzurpoval.

Vysněná Severní Amerika

Jako podle not byl nachystaný rovněž hovězí hanger steak z masa severoamerického. To samo o sobě patří v tuto chvíli patrně k nejkvalitnějším, jaká zde lze dostat. Upravené s touž starostlivostí a na stejný stupeň propečení, chutnalo bezchybně. S doprovodem umíněných omáček se navíc chovalo zcela jinak. Najednou až tolik nevadil atak pepřovo-koňakového doprovodu a vyrovnání se s pikantními vstupy chilli bylo velmi sympatické. Chutné, čerstvé „šťouchačky“ potěšily kvalitou i uzavřením harmonického vztahu s masem. Hodně podařený salát coleslaw, provokující mládím a hravostí, vytvořil výjimečnou harmonii s telecím. V případě hangeru zase působil jako příjemná opozice jarosti vůči již hodně dospělým výstupům hověziny.
Závěrečný akt v podání mascarpone s maracujou potěšil neméně. Pikantním ovocem odlehčený krém nezapůsobil nijak těžce, nýbrž se díky maracuje předvedl jako vhodný digestiv. Jen ty pecičky mě nebavily.
Pokud je na tomhle populárním steakhousu něco k zamyšlení, pak to bude nejspíše personál. Nemyslím kuchaře, jehož nevyvedl z míry ani velký štos objednávek a který pracoval stále tempem vyhovujícím především kusům masa, potícím se na grilu. Čekání na maso je pochopitelné a všemi akceptovatelné, po jídle by však měl mít host před sebou místo na popelník či sklenku. A debaras trochu skřípal. V ostatních ohledech nicméně obsluha na place fungovala tak, jak se u takového podniku čeká: to jest s jistým uvolněním.
Je potěšující shledat, kterak podnik vědomý si své pozice s sebou nenechává cloumat vichřicí vražedných slev. A zdá se, že to s povděkem kvitují i hosté.

Dock House

Michelská 59, 140 00 Praha 4, tel: +420 261 211 590
e-mail: info@dockhouse.cz
www.dockhouse.cz Otevírací doba Po–Pá 11.00–23.00, So–Ne 12.00–23.00 Druh kuchyně steakhouse amerického stylu Země původu nabízených vín Česko a záběr z většiny zemí vinařského světa

Plusy

+ příjemná atmosféra odpovídající rázu podniku
+ vydařená a široká nabídka steaků
+ vnímavá práce kuchaře
+ mimořádné sicilské víno Lavino se „smývacím“ efektem, fungující u obou druhů masa

Minusy

- stranou umístěný a stylově úplně odlišný bar
- občasná zpoždění jinak přívětivého personálu

Výběr z jídelního lístku:

Carpaccio – jemné plátky svíčkové ochucené olivovým olejem La Crianza, se sýrem Grana Padano a černými olivami 186 Kč
Hovězí vývar – silný hovězí vývar s čerstvou zeleninou a masem 69 Kč
Salát s grilovanou svíčkovou – fillet grilované svíčkové na listovém salátu s domácími sušenými rajčaty, okurkou a černými olivami s dresinkem z hořčice, limetové šťávy a olivového oleje 193 Kč
Risotto s kuřecím masem – rýže Carnaroli, kuřecí prsa, čerstvé fazolové lusky, česnek, cherry rajčata, bílé víno, kuřecí vývar a sýr Pecorino 173 Kč
Šťavnatý domácí burger s grilovanou pancettou, cibulí, rajčaty, kyselou okurkou, dijonskou hořčicí a domácími hranolkami 193 Kč
Fillet mignons – nejjemnější část hovězí svíčkové (podáváme ve třech kusech) 379 Kč
Grilovaný steak z hovězího palce protknutý salámem Ventricina 383 Kč
Hanger 200 g/300 g/400 g/500 g 392/492/592/692 Kč
Roštěná 200 g/300 g/400 g/500 g 393/493/593/693 Kč
200 g/300 g/400 g/500 g Svíčková 399/499/599/699 Kč
(Maso se podává s omáčkou demi-glace nebo grilovanou pancettou, omáčkou z čerstvých chilli papriček a olivového oleje, omáčkou z hříbků a smetany, omáčkou ze zeleného pepře a koňaku, nebo brusinkovou omáčkou s portským vínem) Grilovaný ananas s kokosovou zmrzlinou Cream & Dream obalenou v karamelu s limetovou omáčkou 156 Kč

Výběr z vinného lístku:

Bruno Paillard 1er Cuvée Brut 1999 Kč
Ryzlink Rýnský pozdní sběr, Rodinné vinařství Cícha – Blatnice pod Svatým Antonínkem 372 Kč
Pinot Grigio „Valdadige“ DOC, Santa Margherita – Alto Adige 476 Kč
Grüner Veltliner DAC/Graf Hardegg – Weinviertel 492 Kč
Aura Verdejo, Bodegas Aura – Rueda DO 567 Kč
Chablis AOC, Domaine Defaix – Burgundsko 638 Kč Sauvignon blanc/Kim Crawford, Marlborough 793 Kč Frankovka rosé, pozdní sběr, Tomáš Kris – Milovice 468 Kč
Grand Vin de Coteaux Peluic Zweigeltrebe pozdní sběr, Rodinné Vinařství Hrabal – Velké Bílovice 596 Kč
Carmenére reserva/Viňa Ventisquero – Central Valley/Maipo Valley 594 Kč
Malbec Estate/Dona Paula 2004 – Mendoza 596 Kč
Altos del Cuadrado VVV, Altos del Cuadrado – Jumilla DO 630 Kč
„Guado al Melo“ Bolgheri DOC Rosso, Podere Guado al Melo – Toskánsko 730 Kč
Blauer Zweigelt Vinum Optimum/Weingut, Rudolf Rabl 819 Kč
Shiraz Angove’s Vineyard Select McLaren Vale/Angove’s, South Australia 974 Kč
Santenay 1er Cru Clos de la Taverne – Domaine de la Pousse d’Or Burgunsko – Volnay 1323 Kč
Amarone Biologico della Valpolicella Classico DOC, Domini Veneti – Veneto 1411 Kč

Mohlo by vás zajímat

Finance
Šéf mi čte e-maily. Je to v pořádku?
Dá se pracovat s invalidním důchodem? Jde to, ale...
Zaměstnávání a brigády mladistvých a jejich pracovní podmínky podle zákoníku práce
Silná Evropa je podle Merkelové pro USA výhodná
500 korun navíc pro rodinu s dětmi od července 2017?
Auta
Policie konečně dovolila hasičům zveřejnit fotky z nehody…
Test ojetiny: Volkswagen Golf VII je skvělý, ale dieselu bychom se vyhnuli
Kvíz na pátek: Poznáte, kterým autům patří tyto interiéry?
Audi S5 Cabriolet se přiblížilo k RS 5. Může za to Hans-Jürgen Abt
Toyota Yaris GRMN zní hodně naštvaně. Na český trh dorazí začátkem příštího roku
Technologie
Aprílová GeForce GTX do USB skutečně existuje. Nvidia omezenou sérii rozdá
Google po letech ustoupil. Nebude číst vaše e-maily kvůli reklamě
Nvidia GeForce GT 1030 – jak se hraje na grafice za 2000 Kč (uživatelská recenze)
Cnews FM: Zneužívá Microsoft monopolní postavení vůči výrobcům antivirů? [podcast]
Je v pořádku, když vám šéf čte e-maily?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít