Menu Zavřít

O zlaté se podělili dva největší hráči

19. 6. 2006
Autor: Euro.cz

POJIŠŤOVNA ROKU 2005 Česká pojišťovna a Kooperativa ovládají přes 60 procent domácího pojistného trhu. A společně si rozdělily takřka devadesát procent prvních míst v letošní soutěži Pojišťovna roku, jejíž výsledky byly vyhlášeny minulou středu v pražském hotelu Pyramida.

POJIŠŤOVNA ROKU 2005

Česká pojišťovna a Kooperativa ovládají přes 60 procent domácího pojistného trhu. A společně si rozdělily takřka devadesát procent prvních míst v letošní soutěži Pojišťovna roku, jejíž výsledky byly vyhlášeny minulou středu v pražském hotelu Pyramida.

V celkem osmi kategoriích soutěže Pojišťovna roku 2005 doslova a do písmene excelovaly dva největší pojišťovací ústavy - Česká pojišťovna a Kooperativa. Pokud nezískaly prvenství, tak svému hlavnímu konkurentovi zdatně sekundovaly. Skoro se zdá, že velikost jaksi automaticky přináší kvalitu - a to skutečnou, protože málokdo je povolanější k vzájemnému srovnání produktů a služeb všech pojišťoven než pojišťovací makléři. Ti to dokonce v zájmu klientů mají v popisu práce, výsledky lze proto považovat za značně reprezentativní.

Také proto, že jejich podíl na trhu je nezanedbatelný. „V oblasti prodeje pojistných produktů na makléře připadá dvacet procent,“ říká Zdeněk Kutina, ředitel Asociace českých pojišťovacích makléřů, organizátora soutěže. Ta dnes má zhruba čtyři sta členů, do soutěže poslalo své hlasovací lístky 117 z nich.

BRAND24

V tomto ohledu také mohou být dobrou orientací pro ty, kteří si vybírají sami. Na druhou stranu je ale nabídka větších univerzálních pojišťoven do značné míry totožná. Co ovšem stojí za velkou pozornost, je kategorie „Likvidace škod“. To je pojem, který pojistníky obzvláště zajímá. Jak a v jakém termínu reaguje pojišťovna na pojistnou událost, je velmi zásadní věc. Nicméně i tady opět zabodovaly dvě největší pojišťovny. Jedinou kategorií, kde tomu bylo trochu jinak, byla soutěž „Specializovaný pojistitel“. Té už delší dobu dominuje pojišťovna právní ochrany D. A. S, které se daří oslovovat čím dál tím více klientů. V žebříčku se objevily také hned dvě úvěrové pojišťovny (EGAP a Euler Hermes Čescob), což svědčí přinejmenším o tom, že jejich produkty jsou ve firemní sféře více frekventované než v minulosti.

Za zmínku stojí ještě jedno „bodování“ v soutěži mezi Českou pojišťovnou a Kooperativou. Připsala si je Kooperativa, jejíž dlouholetý pracovník Petr Pavlík získal cenu Osobnost roku. Je to nepochybně ocenění za celý sektor - nová legislativa totiž vyžadovala proškolit stovky agentů i makléřů a právě na tomto poli sehrál P. Pavlík významnou roli.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).