Menu Zavřít

O výměnu zatím není zájem

2. 1. 2015
Autor: Euro.cz

ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY

Do konce letošního roku si musí ještě přibližně jeden milion motoristů vyměnit řidičské průkazy vydané před rokem 1993. Podle ministerstva dopravy probíhá dosavadní výměna průkazů velmi pomalu a otálejícím řidičům hrozí na konci roku velké problémy.

S posledním letošním dnem přestanou platit všechny typy řidičských průkazů vydaných v letech 1964 až 1993. K 22. červnu 2007 zbývalo vyměnit přes jeden milion řidičských průkazů, kterým končí platnost. Znamená to: Aby se celý proces dokončil včas, muselo by se týdně vyměnit skoro 40 tisíc řidičských průkazů.

Dosavadní praxe je ale taková, že týdně navštíví magistráty a radnice pouhá čtvrtina požadovaného počtu motoristů. Ministerstvo dopravy i úředníci na samosprávných úřadech očekávají v podzimních měsících velké nápory těch, co výměnu nechávají na poslední chvíli.

MOTORISTÉ SI DÁVAJÍ NAČAS

Úředníkům magistrátů a radnic přidělává zákonná povinnost starosti, motoristé příliš o výměnu nežádají. „Rozmístili jsme v ulicích města, ale i v okolních obcích velké plakáty a rozšířili úřední hodiny. Moc lidí nicméně nechodí,“ říká vedoucí odboru dopravy kutnohorské radnice Jaromír Ďoubal.

Podobná situace panuje například v Brně. Na tamním magistrátu proto uvažují o tom, že pro řidiče připraví soutěž nebo jinou netradiční akci, aby je přilákali. Podobně jako v Praze i brněnský magistrát zavedl možnost smluvit si prostřednictvím internetu schůzku s úředníkem na konkrétní den a hodinu.

„V poslední době jsme udělali několik kroků, které by měly řidiče upozornit na zákonnou výměnu průkazů. Čísla však ukazují, že na konci roku bude na úřadu tlačenice,“ upozorňuje tajemník brněnského magistrátu Pavel Loutocký.

Pražský magistrát přijal dvě desítky brigádníků, aby mohly být v dvousměnném provozu otevřeny všechny přepážky. Úředníci jsou připraveni pracovat v dvousměnném provozu i o prázdninách, aby se vše stihlo.

HROZÍ VYSOKÉ POKUTY

Úřady předpokládají, že se řada žadatelů ocitne začátkem roku 2008 bez platného dokladu. Tiskárna cenin, kam se všechny žádosti o výměnu průkazu odesílají, totiž pravděpodobně na konci roku nebude stačit náporu požadavků z celé republiky. Doba čekání na průkaz se tak protáhne. Držitelům starých dokladů přitom bude hrozit pokuta až 30 tisíc korun. Ministerstvo dopravy bude nyní zveřejňovat údaje o postupu výměny průkazů každý týden.

BRAND24

Řidičů, kteří potřebují nový doklad, může být podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky méně, než uvádějí údaje z centrálního registru. „Je pravděpodobné, že je v něm uvedena řada osob, které již nežijí. Pozůstalí řidičský průkaz nevrátili úřadům,“ tvrdí Hanzelka.

Motoristé musejí vyměnit i další typy řidičských průkazů. Lidé s doklady z let 1994 až 2000 mají na výměnu ještě tři roky čas. Platnost průkazů, které byly vydány v letech 2001 až 2004, skončí v prosinci 2013. Přibližně tisícovka řidičů nemusí mít s výměnou řidičského průkazu minimálně na rok starost. Přišly o něj totiž v souvislosti s novým bodovým systémem zavedeným v loňském roce.

STARÝ PRŮKAZ ZA 30 TISÍC Výměna řidičských průkazů za nové čeká všechny držitele dokladů vydaných v letech 1964 až 1993. Podle zákona tak musejí učinit do konce letošního roku. Výměna je ze zákona povinná. Držitelům řidičských průkazů, kteří to nestihnou do konce letošního roku, hrozí pokuta až 30 tisíc korun. Za řízení bez platného dokladu policisté ukládají pokutu 1500 až 2000 korun.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).