Menu Zavřít

O deset miliard žaluje firmu Czech Coal gigant ČEZ

20. 10. 2010
Autor: profit

Společnost ČEZ podala žalobu na firmu Czech Coal z impéria Pavla Tykače kvůli údajnému nedodržování dohody o spolupráci z roku 2005. ČEZ žádá ochranu svých práv a kompenzaci za způsobené ztráty v částce přes deset miliard korun.

Foto: archív Profit

BRAND24

Dohoda měla podle ČEZ zajistit dlouhodobou smlouvu na dodávky uhlí pro nové hnědouhelné zdroje. Czech Coal se chce s novými informacemi nejprve seznámit, poté se k situaci vyjádří, uvedla mluvčí firmy Gabriela Benešová. ČEZ obviňuje Czech Coal rovněž ze zmaření zamýšleného projektu nových tepelných elektráren v lokalitě Počerady v původně sjednané podobě. „Zároveň se ČEZ domáhá svého práva na férové zacházení v situaci, kdy se bez dodávek uhlí od Czech Coal do uhelné elektrárny Počerady neobejde a kdy ČEZ vzniká ekonomická újma,“ dodala mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Těžařská společnost Czech Coal podle ČEZ svým jednáním opakovaně porušovala pravidla hospodářské soutěže. Podnik údajně také stupňoval nátlak na ČEZ k přenechání elektrárny Počerady za velmi nevýhodných podmínek. Původní žádost z roku 2007, aby soud nařídil Czech Coal uzavření dlouhodobé kupní smlouvy na dodávky uhlí, nyní ČEZ stáhl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).