Menu Zavřít

O AVE CZ usilují Penta, PPF a EP Industries

13. 5. 2013
Autor: 7 Marek Podhora

Česká pobočka rakouského koncernu AVE CZ patrně změní majitele. O společnost zaměřenou na odpadové hospodářství se ucházejí tři české společnosti, a to investiční skupina Penta, PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a společnost EP Industries, kterou ovládá Daniel Křetínský. Všichni účastníci už podle informací týdeníku Euro jednali s rakouským majitelem společnosti.

„Ano ucházíme se o koupi firmy AVE CZ,“ sdělil bez dalších podrobností Daniel Křetínský. Obdobně reagovala společnost Penta. Mluvčí firmy Martin Danko uvedl, že se jeho zaměstnavatel nevyjadřuje ke svým budoucím záměrům ani probíhajícím tendrům.

Proč se o koupi tuzemské části AVE CZ zajímají tak významné firmy? Odpadové hospodářství v budoucnu může být podle odborníků oslovených týdeníkem Euro výnosným a perspektivním byznysem. Navíc je společnost AVE CZ de facto utilitní firma – tedy organizace provozující infrastrukturu pro veřejné služby – s diverzifikovanými a relativně stabilními tržbami.

„Je to aktivum, které zájemci chápou jako zajímavou příležitost a byznys generující rozumně vysokou marži. Rozhodně to ale není ten typ transakce, kde by se mezi soutěžícími měla odehrát nějaká obrovská mela,“ konstatoval dobře informovaný zdroj, který pracuje několik let v odpadovém hospodářství a nepřál si zveřejnit své jméno.

Upozornil rovněž, že jak společnost Penta, tak PPF považují odpadové hospodářství za nadějné odvětví. „Obě společnosti zkoumají možnosti investic i v dalších evropských zemích do firem, které se zaměřují na zpracování komunálního odpadu. Zabývají se totiž myšlenkou na vybudování globálnějšího evropského hráče v oblasti nakládání s odpady,“ tvrdí zdroj.

Třetí zájemce v pořadí, společnost EP Industries, údajně ambice vybudovat silného globálního hráče na evropském trhu nemá.

Celý článek najdete v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Miliardářský boj o odpadky

Stavební stroje vyjíždějí v novém hávu

CONTENT24

Odpadové firmy dostaly pokutu sto milionů. Za ovlivňování zakázek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).