Menu Zavřít

Nový život ve starých kulisách

20. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Vídeňský Gasometer se stal jedním z nejpopulárnějších příkladů revitalizace průmyslových objektů. Vznikl zde areál s byty, studentskými kolejemi, obchodním zázemím, kancelářemi a zábavním centrem. Místo se našlo i pro městský archiv.

**Vídeňský Gasometer se stal jedním z nejpopulárnějších příkladů revitalizace průmyslových objektů. Vznikl zde areál s byty, studentskými kolejemi, obchodním zázemím, kancelářemi a zábavním centrem. Místo se našlo i pro městský archiv.

BRAND24

Čtyři ohromné vídeňské plynojemy z roku 1896 byly kompletně přestaveny v letech 1999 až 2001.

Atraktivitu celého komplexu zvyšuje „vlastní“ stanice metra a unikátní výhled na rakouskou metropoli. Architektonické řešení je do té míry originální (například umístění zahrad do vnitřních prostor a jejich zastřešení skleněnými kupolemi), že se vídeňské plynojemy staly jakýmsi vzorem pro regeneraci brownfields vůbec, projekt má vlastní webové stránky, v rámci pravidelných exkurzí ho navštíví tisíce lidí ročně. Podobně učebnicovým příkladem je renesance zchátralých londýnských doků, které ve svém souhrnu představovaly ohromné území s řadou budov nejrůznějších účelů. Jejich komplexní revitalizace si vyžádala práce, které probíhaly celá devadesátá léta. Výsledkem jsou tisíce metrů bytových, kancelářských a obchodních ploch v budovách, které svým stylem navazují na industriální architekturu 19. století. V projektu se velmi výrazně angažovala irská společnost Ballymore Properties, která působí i u nás - v současnosti pracuje na celkové rekonstrukci budov na dolním konci pražského Václavského náměstí, na rezidenčním projektu Nové Statenice, v Bratislavě staví multifunkční centrum Eurovea.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).