Menu Zavřít

Nový typ "první reakce"

7. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Společnost Munich Re a její konkurent Swiss Re nabízejí...

Celý podtitul:
Společnost Munich Re a její konkurent Swiss Re nabízejí možnost pojištění proti pohromám třetího světa

Přírodní katastrofy jsou na vzestupu. V roce 2007 jich bylo po celé zeměkouli 950, uvádí pojišťovací společnost Munich Re, což je o dvanáct procent více než v roce 2006. Munich to připisuje nastupujícím změnám klimatu a má za to, že jich bude čím dál více. V rozvinutých zemích pojištění pomáhá mnohé napravit, ale u chudších národů si tento druh zajištění většina nemůže dovolit. Místo toho každá katastrofa okamžitě vyvolává nové kolo sbírek a snahy o nápravu posléze upadnou spolu s poklesem příspěvků donátorů.
Nový přístup se snaží o to, aby bylo možné po nastalé pohromě poskytnout rychlou finanční pomoc v hotovosti. Munich Re a Swiss Re vytvářejí způsob jak pojistit rozvojové oblasti proti katastrofám, jakými jsou zemětřesení, sucho, záplavy či silné bouře. S těmito novými nástroji mohou charity, a dokonce i vlády upravit opatření tak, aby byla možná okamžitá výplata za způsobené škody. „Pojištění má smysl, jelikož předběžná opatření jsou levnější a lepší alternativou než shánění pomoci po nastalé události,“ říká Maria Blairová, viceprezidentka Rockefellerovy nadace sídlící v New Yorku. Ta plánuje nákup tohoto typu zajištění pro určité části subsaharské Afriky a pro vybraná města v Asii jako součást své iniciativy ke změnám klimatu v celkové hodnotě 70 milionů dolarů. V lednu Nadace Billa a Melindy Gatesových darovala 34 milionů dolarů Mezinárodní organizaci práce (ILO), kdy částka bude částečně určena na tyto pilotní pojišťovací produkty. Přístupy k poskytování zajištění se liší. Swiss Re je připravená pomoci charitativním skupinám a sloužit jako sponzor pojištění prodejem „dluhopisů pro katastrofy“. V bohatých zemích jde o populární investiční produkt, který dovoluje bránit se božímu dopuštění. V tomto systému hedgeové fondy a finanční manažeři částku vyplatí, když katastrofa udeří.

RISK, KTERÝ MÁ WALL STREET RÁD Funguje to takto: Dobročinná organizace má možnost věnovat relativně malou částku ze svého fondu, řekněme dva miliony dolarů, na prostředek pro speciální účely (SPV), kterým je kupříkladu pojištění proti určitému druhu pohromy - třeba proti zemětřesení určité síly v Salvadoru. SPV prodává dluhopisy investorům na Wall Street a výnosy jsou uloženy do trustu, aby byly vyplaceny, když takové zemětřesení přijde v předem stanoveném období. Jestliže nepřijde, dostanou investoři své peníze zpátky. Na současném trhu mohou dluhopisy přinést v zásadě asi sto milionů dolarů - záleží na výši pojišťovací částky. „Finanční manažeři usilující o diverzifikaci mají takové riziko rádi, protože je zcela nezávislé na úvěrových trzích,“ říká Al Selius, ředitel pro pojišťovací obchody ve Swiss Re v New Yorku. V lednu Swiss Re zavedla produkt nazvaný GlobeCat. Ten je podle Seliuse zaměřený na velké americké nadace. Zatím ale nebyla uzavřena žádná smlouva. Jihoamerické země také vyjádřily svůj zájem. Prozatím, říká Selius, není cílem Swiss Re zaměření na zisk, ale na růst trhů v rozvojových zemích.
Munich Re spíše než by se pohybovala na trhu s dluhopisy, hraje svou tradiční roli zajišťovatele. V minulém roce se spojila se Světovou bankou a zahájila program Carribean Catastrophe Risk Insurance Facility, který dovoluje karibským zemím zaplatit si pojištění proti hurikánům a zemětřesením. Obě společnosti, Swiss Re i Munich Re, spojily své síly s OSN v prodeji tohoto typu opatření i dalším vládám, včetně Filipín. „Jsou zde jasné výhody využití těchto předkatastrofických schémat,“ říká Andrei Iatsenia, poradce instituce OSN zabývající se strategiemi pro redukcí katastrof, „pokoušíme se upozornit politiky na to, že je mnohem rychlejší získat výplatu pojištění než v nouzi klepat na dveře donátorů.“

Foto:
Bangladéš: Jednou z možností je, aby charitativní organizace prodávaly „dluhopisy pro katastrofu“

BRAND24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).