Menu Zavřít

Nový pohon pro jádro? Získáme ho ze slané vody, slibují vědci

20. 2. 2017
Autor: Pixabay CC0 Public Domain

Získávat uran ze slané vody je příliš nákladné. Vědci z americké Stanfordovy univerzity tvrdí, že objevili způsob, jak cenu snížit na polovinu.

Ve formě pozitivně nabitých iontů uranylu (složenina obsahující uran a kyslík - laicky řečeno) existuje v oceánské slané vodě značené množství uranu, které by eventuálně bylo možné použít pro pohon jaderných elektráren. Celkové množství ve světových oceánech je odhadováno na 4,5 miliardy tun, což podle webu Endgadget představuje množství dostatečné na to, aby existující jaderné elektrárny udrželo v provozu po dobu následujících šesti tisíciletí.

Drahé a neefektivní?

Zakopaný pes se ale skrývá jinde. Dosavadní způsoby těžby uranu z oceánu byly příliš komplikované, drahé a málo efektivní na to, aby o nich kdokoliv začal seriózně uvažovat. Podle odhadů japonského týmu výzkumníků, kteří se touto problematikou zabývali v roce 2012, náklady na získávání cenné suroviny touto metodou běžný způsob převyšovaly zhruba trojnásobně.


Jsou na spadnutí? Čtěte:

Atomové vraky. Bídný stav jaderných elektráren nestraší jen Francii

 Belgická jaderná elektrárna Doel.


Tým vědců z americké Stanfordovy univerzity však nyní přišel s prototypem hybridního vodivého vlákna (uran se ze slané vody dostává prostřednictvím vláken a organické sloučeniny amidoximu), který by extrakci cenné suroviny ze slané vody měl výrazně zefektivnit a náklady snížit až na polovinu.

Trojice úspěchu

Efektivita v této oblasti závisí na třech proměnných: jak rychle se ionty uranylu podaří extrahovat, jak často se musí vlákna měnit a jakou mají životnost. Nový prototyp vědci zatížili během 11 hodin trvajícího testu a údajně se jim podařilo dosáhnout lepších výsledků ve všech oblastech. Vlákno „vyprodukovalo“ třikrát více uranylu než standardní způsoby a zároveň dosahovalo i třikrát delší životnosti.

BRAND24


Přečtěte si o energetickém projektu českých vědců:

Studna energie. Výzkumníci z Řeže chtějí uspět s vlastním reaktorem IV. generace

jaderný reaktor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).