Menu Zavřít

Nový jízdní řád: Vyjedou pendolina

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

ŽELEZNICE Počet spojů v osobní přepravě se zvýší, žádná dosud provozovaná trať nezůstane bez vlaků a nákladní přeprava pokračuje v rozsáhlé transformaci. Navíc vyjedou první pendolina. Tak lze charakterizovat nový jízdní řád Českých drah.

ŽELEZNICE Počet spojů v osobní přepravě se zvýší, žádná dosud provozovaná trať nezůstane bez vlaků a nákladní přeprava pokračuje v rozsáhlé transformaci. Navíc vyjedou první pendolina. Tak lze charakterizovat nový jízdní řád Českých drah. České dráhy zvýší v novém jízdním řádu platném od 11. prosince počet provozovaných spojů v průměru o jedno procento. Denně tak vypraví 7984 vlaků. Jak ale upozornil náměstek generálního ředitele drah Jiří Kolář, nabídka spojů se může během roční platnosti jízdního řádu změnit, protože dráhy zatím nemají podepsané smlouvy s kraji o financování osobní dopravy. PENDOLINO VYJÍŽDÍ Železniční událostí roku bude nasazení jednotek s naklápěcí skříní -pendolina - do pravidelného provozu. Tyto vlaky zajistí především rychlou dopravu mezi Prahou a Ostravou, zajíždět však budou i do Brna, Bratislavy a Vídně. Spojení z Prahy do Ostravy se při cestování běžnými EuroCity zrychlí o 24 minut na zhruba čtyři hodiny, pendolino trať ujede za tři hodiny a 22 minut. Novinkou v mezinárodní dopravě bude spoj Jože Plečnik. Pojede z Prahy přes Linec a Maribor do Lublaně, což je vůbec první přímé železniční spojení Česka a Slovinska. V regionální dopravě bude pokračovat nasazování moderních železničních vozidel. ORIENTACE NA LOGISTICKÉ VLAKY**

BRAND24

V nákladní dopravě se České dráhy chtějí věnovat dalšímu posílení vlaků sítě Termín Cargo, tedy dopravě nákladu mezi velkými průmyslovými oblastmi a městy v režimu just-intime. Zboží se nakládá večer a vlaky ho přes noc dovezou na místo určení v přesně garantovaném čase. Každý den vyjede 77 těchto spojů, z toho 34 mezistátních.

Téměř čtvrtinu nákladu tvoří železo a strojírenské výrobky, 17 procent hnědé a 16 procent černé uhlí. Podíl hlavních komodit přitom pomalu klesá, zvyšuje se ale počet přeprav kontejnerů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).