Menu Zavřít

Novinky ze světa mobilních telefonů

27. 10. 2003
Autor: Euro.cz

MOBILNÍ TELEFONY VYŠŠÍ TŘÍDY A MANAŽERSKÉ MOBILY JSOU BĚŽNĚ VYBAVENÉ FOTOAPARÁTY.

Fotografie v mobilu už není drahá hračka, ale běžný pracovní nástroj

SOUČÁSTÍ JEJICH PROGRAMOVÉHO VYBAVENÍ JE I MOŽNOST PŘEHRÁVAT MULTIMEDIÁLNÍ ZPRÁVY MMS, KTERÉ OBSAHUJÍ ZVUKOVÉ NAHRÁVKY, FOTOGRAFIE NEBO VIDEOŠOTY.

Většinou je umějí i přeposlat dál na zvolené telefonní číslo. Fotografie v mobilu už totiž není několik měsíců drahou hračkou, ale běžným pracovním nástrojem i zábavním prvkem. Po několikanásobném zlevnění, kdy cena za odeslání jedné MMS zprávy klesla na dvě koruny a mnohdy je součástí paušálních balíčků, se vyplatí posílat si záběry například z postupu stavebních prací, vyfotografované náčrty nebo fotografie obchodních partnerů. Jen s obrázky z dovolené je zatím potíž. Mnohdy je nemožné dostat je ze zahraničí do Česka, protože na celém světě a dokonce ani v Evropě neexistují mezi jednotlivými provozovateli mobilních sítí globální dohody a tedy i jednotný způsob zasílání multimediálních zpráv. Uvádíme několik nejnovějších modelů, které jsou právě na trhu. Jejich výbava reprezentuje průměr v dané kategorii.

NOKIA 6600

Novinkou finské Nokie je špičkový manažerský telefon s integrovanou digitální kamerou, která zaznamenává nejen jednotlivé obrázky, ale i video. V integrovaném fotoaparátu nechybí ani zoom. Bezdrátové připojení k počítači nebo jinému přístroji přes Bluetooth a infračervený port je již samozřejmostí, telefon je dobře přizpůsoben práci s MMS zprávami a natočenými nebo staženými videoukázkami a obrázky. Nokia 6600 se chlubí pamětí o velikosti 6 MB, jasným TFT displejem s 65 536 barvami a propracovanou synchronizací dat s počítačem PC Suite. Rozměry: 109 x 58 x 24 mm, hmotnost: 122 g, telefon pracuje ve všech třech pásmech GSM: 900, 1800 a 1900.

NOKIA 3100

Nokia 3100 je nový telefon s barevným pětiřádkovým displejem, který svítí ve tmě, při vyzvánění, přijímání SMS zpráv a hraní her. Je určen pro mladší generaci, obsahuje vedle běžných funkcí také několik Java her a je připraven k jednoduchému stahování dalších her z internetu nebo po GSM síti. Fotoaparát Fun Camera se prodává zvlášť jako doplněk, telefon podporuje posílání MMS zpráv. Zajímavostí je klávesnice z tvrzeného silikonu s ovládací klávesou pro pohyb ve čtyřech směrech Nokia Navi. Rozměry: 102 x 43 x 15 mm, hmotnost: 122 g, telefon pracuje ve všech třech pásmech GSM: 900, 1800 a 1900.

SONY ERICSSON Z600

Nový odklápěcí manažerský telefon Z600 je kompletně vybavený pro práci s obrázky a všemi typy zpráv. Má vestavěný digitální fotoaparát, TFD displej s 65 tisíci barev a dovoluje snadnou práci s obrázky. Telefon lze propojit s jiným zařízením přes bezdrátové spojení Bluetooth iinfračervený port. Novinkou je malý displej navrchu zavřeného přístroje, který zobrazuje čas, informace o síti, stav baterie a číslo volajícího. Pro telefon Z600 je k dispozici řada her a podporuje obě herní platformy - Mophun i Java. Uživatel se tak dostane k pestrému spektru her, které lze stáhnout z internetu. Rozměry: 90 x 48 x 28 mm, hmotnost: 110 g.

SONY ERICSSON Z200

Sony Ericsson přichází se stylovým vyklápěcím telefonem Z200. Barevný LCD displej s 4096 barvami, čtyřicetihlasé polyfonní vyzvánění a výměnné barevné panely z něj dělají zábavný telefon pro mladší generaci i reprezentativní přístroj pro dospělé. Podobně jako některé další telefony od stejné firmy má navrchu malý displej, který ukazuje číslo příchozího hovoru. Pětisměrné prostřední tlačítko je příjemným navigačním prvkem. Telefon je určen pro všechny GSM sítě 900/1800/1900. Rozměry: 96 x 52 x 25,5 mm, hmotnost: 98 g.

SONY ERICSSON T230

Sony Ericsson T230 má barevný displej se čtyřmi tisíci barev, 32hlasý polyfonní zvuk a lze k němu připojit digitální fotoaparát CommuniCam MCA -30, který je dostupný jako příslušenství. Displej telefonu slouží jako hledáček fotoaparátu. T230 umožňuje stahování her z internetu. T230 umí jako jednu MMS zprávu odeslat několik jednotlivých „stránek“ obsahujících obrázky, zvuk a text. Telefon umožňuje konferenční hovory a je určen pro GSM sítě 900/1800. Rozměry: 102 x 43 x 19 mm, hmotnost: 79 g.

SAMSUNG SGH E700

Nový vyklápěcí telefon SGHE700 je telefon s vestavěným fotoaparátem určený pro náročnější uživatele. Umožňuje pořizovat snímky s digitálním zoomem ve skutečných barvách a s rozlišením VGA. Vnější displej slouží jako hledáček a umožňuje pořizovat snímky okamžitě po otevření telefonu. SGH-E700 má čtyřicetihlasá polyfonní zvonění. Podporuje technologie MMS, WAP 2.0 a IrDA. Telefon dále podporuje Javu, která umožňuje uživatelům využívat možnosti her a multimediálního prostředí. Funguje v sítích GSM 900/1800. Rozměry: 90 x 45 x 23 mm, hmotnost: 88 g.

SIEMENS C62

Siemens představil nový třípásmový telefon C62, který je navržen pro ty, kdo chtějí okamžitě sdílet příjemné zážitky se svými přáteli. Podporuje multimediální zprávy MMS, umožňuje polyfonní vyzvánění a hry. Telefon C62 váží 85 gramů. Je dodáván ve třech atraktivních barvách: orlí bílá, holubí modř a třešňová červeň. Nový přístroj se na evropském trhu objeví v říjnu 2003.

CONTENT24

SIEMENS ST55

Nový hi-tech telefon Siemens ST55 má barevný displej TFT s vysokým rozlišením a podporuje technologii MMS. Má integrovaný fotoaparát VGA se čtyřnásobným zoomem. Ovládat telefon můžete pětisměrným joystickem a využít můžete 40 polyfonních vyzváněcích tónů. ST55 umí spořit energii, protože se automaticky vypne v okamžiku daném uživatelem. Rozměry: 98,5 x 47 x 22 mm, hmotnost: 87 g. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).