Menu Zavřít

NOVINKY

26. 4. 2004
Autor: Euro.cz

DVD disky jsou od začátku projektované jako nosiče, na které se dá zapisovat ve dvou vrstvách a na obě strany média. Vypalovačka DVD+ MultiSpin NEC ND-2510A od společnosti NEC je duálním modelem, který zapisuje na média DVD-R a DVD+R osminásobnou rychlostí a na disky DVD-RW a DVD+RW rychlostí čtyřnásobnou.

MAXIMÁLNÍ DVD

Dvouvrstvé vypalování přitom probíhá rychlostí 2,4x. DVD data dokáže číst 12násobnou rychlostí (CD-ROM až 40x), přičemž přístupová doba k datům u disků DVD je 140 ms. Mechanika se dá do počítače nainstalovat jak v horizontální, tak ivertikální poloze.

BRAND24

DISK Z PAPÍRU

Optické disky se začínají už dělat i z papíru. Firmy Sony a Toppan sestrojily počítačový disk Blue-ray, který je z velké části postaven na papírovém substrátu. Podle firem by měl být mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Disky Blue-ray jsou vylepšeny DVD, umožňují uchovat přibližně 25 GB informací, přičemž data se zapisují pomocí laseru pracujícího v modrém spektru. Data jsou zapisována na vrstvu, která pokrývá papír o tloušťce 1,1 mm, jenž je pokryt 0,1 mm ochrannou vrstvou, papír pak dělá víc než polovinu hmotnosti disku. Jedním z nejvýznamnějších stimulů pro vývoj prototypů nových disků je údajně ochrana životního prostředí. Papír lze totiž, na rozdíl od původních materiálů, recyklovat. Díky jednoduchému způsobu odstranění vrchní plastové vrstvy bude totiž možné papírové části disků velmi snadno zpracovat pro výrobu disků nových.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).