Menu Zavřít

Novela umožní zásah vůči Exekutorské komoře

10. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Vláda připravuje novelu zákona, která jí umožní zasáhnout proti Exekutorské komoře v případech, kdy komora poruší zákon.

Uvedl to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz poslance Jeronýma Tejce, který ho interpeloval kvůli centrální databázi exekucí. Server Aktuálně.cz minulý týden upozornil, že tuto databázi spravuje soukromá firma, ačkoli ji má provozovat komora sama.

Komora si na vytvoření a provozování databáze najala soukromou společnost Neutrics, která podle serveru tají jména majitelů. Díky detailním informacím o stovkách tisíců dlužníků tak získá unikátní databázi a přehled o dlužnících bank či jiných institucí. Jeden z exekutorů upozornil, že tato data mohou sloužit dokonce k vydírání.

BRAND24

Pospíšil uvedl, že zákon z roku 2001 má mnoho nedostatků a ministerstvu spravedlnosti chybí jakékoli sankční pravomoci. „V létě byla vydána ministerstvem vyhláška, která stanovuje jasné podrobnosti pro to, jak má být s údaji nakládáno, respektive v jakých lhůtách mají být registrovány,“ řekl ministr.

Jak ale dodal, komora tuto vyhlášku nenaplňuje a databázi nespustila. „My se snažíme Exekutorskou komoru donutit, aby naplnila svoji zákonnou povinnost. Bohužel k tomu nemáme kvůli nekvalitnímu zákonu žádné zákonné prostředky,“ řekl ministr. Pospíšil by také chtěl vložit do zákona opatření, které umožní ministerstvu, aby pozastavilo účinky usnesení sněmu komory, pokud takové usnesení bude zcela v rozporu se zákonem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).