Menu Zavřít

Novela stavebního zákona zrychlí povolovací proces

18. 4. 2016
Autor: Martin Siebert, Euro

Podle odborníků z praxe by k bezpečnosti staveb pomohl institutu nezávislého experta

Zdlouhavost povolovacích procesů na stavbu, nestabilní právní prostředí i závažné závady. To jsou problémy, se kterými se v tuzemsku setkávají při výstavbě investoři, veřejnost i státní správa. Pozitivní změnu by měl do situace vnést návrh novely stavebního zákona, který aktuálně projedná vláda. O jeho přínosech i nedostatcích diskutovali hosté setkání, které uspořádala Media Events Company v pražské restauraci AvantGarde.

Zásadní změnou, kterou si novela stavebního zákona klade za cíl, je urychlení schvalovacích procesů. „Aktuálně v Česku trvají velmi dlouho. Jeden z důvodů je ten, že je proces poměrně roztříštěný. Řada fází je napadnutelná jak odvoláním, tak správní žalobou,“ popsal ředitel odboru posuzování vlivu na životní prostředí a integrované prevence ministerstva životního prostředí Evžen Doležal. Vyřizování soudních sporů tak zabírá mnoho času. Jeho úsporu by měla přinést i novela zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, podle níže bude proces EIA probíhat paralelně s územním řízením.

Formální chyby

„Ať začnete za působnosti jakéhokoli zákona, než skončíte, bude platit jiný,“ doplnil další komplikaci výkonný ředitel Svazu měst a obcí České republiky Dan Jiránek. Povolovací proces je navíc čím dál složitější a udělat formální chybu je velmi snadné. To dává prostor i pro úmyslné zdržování procesu skrze napadání z formálních příčin. Důvodem je i zapracovávání stále dalších norem. Místo obsahové stránky tak má přednost především formální zvládnutí povolení. Podle Jiránka je tak nutné vyhnout se neustálým novelizacím a neměnit to, co funguje. S omezenými změnami norem souhlasí i Pavel Machata z ministerstva pro místní rozvoj. Tlak ale podle něj přichází z jedné strany například z programového prohlášení vlády, které ukládá zjednodušování a zrychlování procesu, a na druhé z regulace z úrovně Evropské unie.

Nezávislý expert

Podle odborníků z praxe je důležitým krokem k větší bezpečnosti staveb funkční zákonné ukotveníinstitutu nezávislého experta. Ten by měl za cíl posoudit případy, kdy hrozí zvlášť závažné škody jak na majetku, tak na zdraví nebo životech. V současnosti za kvalitu projektu a jeho realizaci ručí jen projektant a realizátor. Ti ale nejsou nikým kontrolování. Právě nezávislý expert by měl pravomoc projekt a realizaci zkontrolovat a schválit a následně by nesl i odpovědnost za kontrolu. Doplnil by tak to, co stavební úřad z kapacitních důvodů nezvládne.

„Důvodem návrhu jsou opakující se závažné závady. K haváriím dochází často i při rekonstrukcích,“ vysvětlil prezident České asociace ocelových konstrukcí Antonín Pačes. Mohou za to chyby ve statistickém výpočtu, neúplné projekty nebo pochybení ze strany dodavatelů. Příkladem z posledních let je podle něj třeba havárie stadionu, jehož konstrukce se zřítila pod vahou sněhu.

„Institut nezávislého experta by měl pomoci opakující se chyby z velké části odstranit,“ souhlasil místopředseda České betonářské společnosti ČSSI Jan Vítek. Jako příklad pochybení uvedl protékající stropy v garážových prostorách. Závažný případ představovala několikapodlažní budova s chybně dimenzovanou stropní deskou, která měla nést zeminu pro pěstování rostlin. Pod její vahou se ale zřítila a prorazila i další patra. K větším škodám na zdraví nedošlo díky tomu, že v té době v budově nikdo nebyl. „Dosavadní systém kontroly, které je založen pouze na názoru autorizované osoby, není dostatečný, protože bezpečnost a funkčnost garantuje jen jedna osoba. Považujeme za nutné, aby u významných staveb byla kontrolní činnost zvýšena,“ uvedl Vítek s tím, že se postup vyplatí i finančně.

BRAND24

Nečitelná situace

Lepší zákonné ukotvení Institutu nezávislého experta ale součástí předkládaného návrhu novely stavebního zákona není, byť se o něm jednalo. „Doufám, že všechny uváděné případy jsou zavedeny v systému stavebně technické prevence, tak jak ukládá povinnost ze zákona tyto závažné závady hlásit,“ reagovala Vladimíra Sedláčková z ministerstva pro místní rozvoj. Důležité je podle ní využívat instituty, které již v zákoně jsou. Což je ale i případ institutu nezávislého experta, který je již nyní částečně upraven v §110 platného zákona.

Lukáš Vacek z Institutu plánování hlavního města Prahy pak na setkání popsal současnou nečitelnou situaci v metropoli. „Předvídatelnost práva je narušená. Reflektujeme tento stav a snažíme se ho řešit,“ podotknul. Magistrát se zaměřuje jak na přípravu stavebních předpisů, tak na strategický plán Prahy. Ředitel stavebního odboru Správy železniční dopravní cesty během akce popsal aktuální transpoziční krok, kterým se společnost zabývá – převod výpravních budov a souvisejících pozemků od dopravce, tedy Českých drah ke Správě železniční dopravní cesty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).