Menu Zavřít

Nové zločiny i tresty

20. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Stovky změn přinese návrh trestního zákoníku, který úspěšně prošel třetím poslaneckým čtením.

Některé z nich, kupříkladu kriminalizace zaměstnávání cizinců či kartelů, se projeví hlavně v podnikatelském světě.

Na svatého Martina udělala Poslanecká sněmovna malý trestněprávní krůček. Schválila návrh trestního zákoníku. Po bezmála půlstoletí vlády trestního zákona, který spatřil světlo světa v roce 1961, přichází změna. „S nabytím účinnosti trestního zákoníku se počítá od 1. ledna 2010,“ říká tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Steinerová. Optimismus si může dovolit. To, že návrh zákona projde úspěšně i Senátem je, s ohledem na vzácnou koaličně-opoziční shodu, více než pravděpodobné.

Z černého paliče bude černý podnikatel

Některé změny se projeví v podnikatelském prostředí. Hlavně ty, v nichž jde o peníze, práci a informace.

Úplnou novinku najdeme v paragrafech 228 až 230. Ty se snaží vyrovnat s nárůstem počítačové kriminality. Nově bude postižitelné mimo jiné nezákonné získání přístupu k počítačovému systému či neoprávněné poškození, vymazání nebo pozměnění počítačových dat. Člověka, který se někomu vlomí do e-mailové schránky anebo jinému zformátuje harddisk, bude možné za zákonem stanovených podmínek odsoudit i k trestu odnětí svobody.

Trestní zákoník na druhou stranu na rozdíl od stávajícího trestního zákona neupravuje nedovolenou výrobu lihu. Pro potenciální „černé paliče“ to však neznamená žádnou výhru. Ve výsledku by totiž byli stíháni za jiný trestný čin – neoprávněné podnikání.

NOVÉ TRESTNĚPRÁVNÍ ÚPRAVY

§ 228 Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací

§ 229 Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat

§ 230 Poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače z nedbalosti

§ 246 Porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže

§ 269 Padělání a napodobení díla výtvarného umění

§ 340 Neoprávněné zaměstnávání cizinců

Pramen: Návrh trestního zákoníku

Změněné právo soutěže a duše

Jedním z klíčových ustanovení nového zákoníku je § 246, který stanoví trestnost porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Toto ustanovení upravuje postih fyzických osob, které jako soutěžitelé nebo jako osoby jednající jejich jménem vytvořily kartel. Trestány budou kartelové dohody uzavírané mezi přímými konkurenty v rozporu s předpisy na ochranu hospodářské soutěže. Pachateli bude hrozit až osm let ve vězení. Z trestního zákoníku naopak zmizí vertikální dohody narušující soutěž či zneužití dominantního postavení.

Tento paragraf také upravuje porušení závazných pravidel zadávacího řízení v rozporu s předpisy o veřejných zakázkách a porušení předpisů upravujících činnost bank, pojišťoven a jiných právnických osob oprávněných k provozování finanční činnosti. Přínosem je i lepší specifikace podmínek trestnosti nekalé soutěže.

Konkrétněji mají být upraveny i trestné činy týkající se duševního vlastnictví. Ty mají být rovněž přísněji trestány. Zákoník má kupříkladu obsahovat zcela novou skutkovou podstatu – padělání a napodobení díla výtvarného umění (§ 269). Ke spáchání tohoto trestného činu bude stačit vytvořit nové dílo v úmyslu vydávat ho za originál. Příslušný paragraf však nepostihuje pouze případy padělků. Týká se i zhotovení napodobenin. Stejně trestné totiž bude i vytvoření díla kopírujícího styl umělce s úmyslem vydávat ho za méně známé dílo napodobovaného výtvarníka. Osobě, která si popsanou „uměleckou činností“ vydělá přes pět milionů korun, bude hrozit až desetileté vězení.

Zakázané lidské zdroje

BRAND24

V paragrafu 340 zákoník pamatuje i na neoprávněné zaměstnávání cizinců. Tento trestný čin spáchá osoba, jež ve větším rozsahu zaměstná nebo zprostředkuje zaměstnání cizinců, kteří nejsou oprávněni nechat se zaměstnat anebo vůbec pobývat v Česku. Nové pravidlo dovolí relativně přísně postihnout jednání, které usnadňuje nelegální migraci osob.

Podle důvodové zprávy je nezákonné přistěhovalectví nežádoucí zejména proto, že přináší ekonomické a sociální problémy. Vedle toho zmiňuje důvodová zpráva ještě jeden zájem – minimalizovat nelegální pobyt osob, které mohou být základem mezinárodních zločineckých organizací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).