Menu Zavřít

Nové výzvy v ROP Moravskoslezsko

8. 9. 2009
Autor: profit

Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko otevřela nové výzvy pro předkládání projektů v oblasti vzdělávání a dopravní infrastruktury v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Výzva se týká tří dílčích oblastí podpory spadajících do dvou prioritních os – Prioritní osy 1 Regionální infrastruktura a dostupnost a Prioritní osy 2 Rozvoj prosperity regionu Regionálního operačního programu Moravskoslezsko (ROP Moravskoslezsko).

Prioritní osa 1 Regionální infrastruktura a dostupnost

Dílčí oblast podpory 1.1.2 Bezpečnost na komunikacích, cyklo a pěší doprava

Cílem této dílčí oblasti podpory je zkvalitnit a zajistit rozvoj sítě místních komunikací a návazné veřejné infrastruktury v obcích, které byly postiženy živelnou pohromou. Tato výzva se proto zaměřuje na Místní komunikace – Domy velké domy.

Podporované aktivity:

* rekonstrukce a výstavba místních komunikací zajišťujících napojení území pro výstavbu náhradního bydlení pro občany postižené povodní z června 2009,

* rekonstrukce a výstavba další veřejné infrastruktury, která je součástí výše uvedených místních komunikací (chodníky, cyklistické stezky, veřejné osvětlení, dešťová kanalizace)

Na realizaci těchto aktivit je alokováno 32 milionů Kč. Platí, že výše celkových způsobilých výdajů jednoho projektu nesmí být nižší než 2 miliony Kč.

Projektové žádosti se předkládají osobně v sídle Úřadu Regionální rady – odbor implementace programu, Hrabákova 1/1861, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava do 4. prosince 2009 do 12:00 hodin.

Prioritní osa 2 Rozvoj prosperity regionu

Dílčí oblast podpory 2.1.1 Rozvoj infrastruktury pro vzdělávání – Modernizace výuky

Dílčí oblast podpory se zaměřuje na zlepšení materiálního vybavení škol a školských zařízení, zvýšení počtu absolventů a vytvoření kvalitní nabídky pracovníků v dosavadních i nových oborech a podporu celoživotního vzdělávání. Výzva se zaměřuje na modernizaci výuky.

Podporované aktivity:

* Podporovány budou investiční projekty v základním, středním, vyšším odborném školství, včetně základních uměleckých škol a jazykových škol s právem státní jazykové zkoušky a ve školských zařízeních se zaměřením zejména na:

* modernizaci vybavení škol, které odpovídá současnému vývoji a moderním výukovým metodám pro praktické i teoretické vyučování tak, aby bylo na požadované úrovni technického vývoje anebo odpovídalo požadavkům zaměstnavatelů na trhu práce;

* modernizaci vybavení školských zařízení;

* rekonstrukci stávajících objektů nebo výstavbu nových objektů v rozsahu nutném pro modernizaci výuky (např. rekonstrukce třídy na novou učebnu s modernizovaným vybavením nebo výstavba nové učebny s novým vybavením apod.), nebude podporována rekonstrukce objektů bez vazby na modernizaci výuky;

* podporu komunitní role škol (učebny a vybavení pro další vzdělávání, zázemí pro poskytování komunitních služeb);

* podporu aktivního využívání volného času dětí a mládeže při školách a školských zařízeních (např. výstavba nových sportovišť u škol a školských zařízení, modernizace sportovišť u škol a školských zařízení, modernizace vybavení klubů pro zájmové vzdělávání, modernizace vybavení informačních center mládeže);

* zavádění ICT a multimediálního vybavení a e-learningu do výuky na základních, středních a vyšších odborných školách a školských zařízeních s možností využití pro celoživotní učení.

Bude podporována obnova kapacit a materiálního vybavení škol a školských zařízení, včetně školských zařízení pro aktivní využívání volného času dětí a mládeže, která jsou ve správě obcí, kraje i neziskových organizací, občanských iniciativ a podobně, a které pomáhají řešit specifické místní a regionální problémy v oblasti vzdělávání a aktivního využití volného času.

Na aktivity podporované v této dílčí oblasti podpory je vyčleněno 100 milionů Kč. Minimální výše celkových způsobilých výdajů byla stanovena na 1,5 milionu Kč.

Dílčí oblast podpory 2.1.1 Rozvoj infrastruktury pro vzdělávání – Oborová centra

Cílem této dílčí oblasti podpory je zlepšení materiálního vybavení škol a školských zařízení, zvýšení počtu absolventů a vytvoření kvalitní nabídky pracovníků v dosavadních i nových oborech a podporu celoživotního vzdělávání. Výzva se zaměřuje na oborová centra.

Podporované aktivity:

V oblasti přípravy pracovníků pro strategická a tradiční odvětví (zejména strojírenství, dřevařský průmysl, informatika a automatizace, informační a komunikační technologie) ekonomiky kraje bude podpora poskytována školám a školským zařízením na:

* vytváření a vybavení oborových center praktické přípravy pro klíčové obory MS kraje.

BRAND24

Na realizaci aktivit je alokováno 90 milionů Kč. Minimální výše celkových způsobilých výdajů byla stanovena na 1,5 milionu Kč.

Projektové žádosti v rámci Prioritní osy 2 se předkládají osobně v sídle Úřadu Regionální rady – odbor implementace programu, Hrabákova 1/1861, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava do 22. října 2009 do 12:00 hodin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).