Menu Zavřít

Nové technologie snižují dopravcům náklady na komunikaci s řidiči

5. 5. 2011
Autor: profit

Vysoká cena za pohonné hmoty nutí dopravce hledat úsporná opatření. V současné době je velmi žádaná každá moderní technologie, která snižuje celkové náklady.

Nové technologie snižují dopravcům náklady na komunikaci s řidiči

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nich je například zasílání krátkých textových zpráv přímo do navigace řidiče, který tak dostává textové instrukce, kam má jet, kde zboží vyložit, popřípadě kde má tankovat nebo odstavit vozidlo. Odpadají tak zbytečné nepřesnosti při diktování adres a řidiči i dispečeři mají jednodušší práci.

Aplikace Webdispečink, která umí posílat řidičům krátké textové zprávy přímo do navigace, ušetří dopravcům tisíce korun měsíčně za komunikaci mezi řidiči a dispečerem,“ popisuje Tomáš Hoplíček z firmy HI Software Development a dodává, že v posledních letech zaznamenávají nárůst přepravy zboží a doručování i těch nejmenších balíčků. „Lidé si zvykli objednávat elektroniku přímo domů, ale také květiny nebo třeba jídlo. Na tento trend musí firmy reagovat,“ vysvětluje Hoplíček.

Tento systém používá nejčastěji kamionová zahraniční doprava a servisní vozidla. „Když je řidič s kamionem v zahraničí měsíc a přepravuje zboží, musí být neustále v kontaktu s dispečerem. Díky této technologii dostává řidič zprávy přímo do navigace a nemusí si nic zapisovat, hlídat mobilní telefon a podobně,“ popisuje Hoplíček a dodává, že za poslední dva roky výrazně vzrostl zájem o tuto aplikaci.

Lidé si nechávají domů vozit květiny i jídlo

Součástí poskytovaných služeb mnoha firem je rozvoz zboží přímo do kanceláří nebo domů. Také restaurace mnohem více nabízejí rozvážku hotových jídel. Po republice se denně pohybují tisíce aut, které převážejí nebo doručují zboží tak, abych bylo co nejrychleji u koncového spotřebitele.

BRAND24

Firmy chtějí být efektivní a pracovat s nejnižšími náklady na provoz. A právě moderní systémy, které jsou schopny přesně zobrazovat polohu vozidla a zároveň řidiči poslat vzkaz, šetří peníze, které by jinak vozidlo zbytečně projelo v pohonných hmotách nebo by šly do kapes mobilních operátorů,“ přibližuje Tomáš Hoplíček.

Aplikace Webdispečink umožňuje velmi snadnou a rychlou komunikaci s řidiči. „Dispečer si na mapě vybere vozidlo, kterému chce zprávu napsat, do ní sdělí potřebné informace a zaklikne odeslat. Danému řidiči se zpráva ihned zobrazí v jeho navigaci,“ popisuje Hoplíček. Firmy, které tuto aplikaci používají, se shodují, že jim výrazně klesly náklady na komunikaci a dispečeři dodávají, že si už nedovedou představit, že by denně komunikovali s padesáti kamiony přes telefon.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).