Menu Zavřít

Nové sazby cestovních náhrad pro tento rok

6. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Na přelomu loňského a letošního roku výrazně klesly ceny benzinu a nafty. Projeví se to také na sazbách takzvaných cestovních náhrad, které proplácíme našim zaměstnancům, jestliže na služební cestu použijí vlastní (soukromé) auto?

L. Máchová

Průměrnou cenu pohonných hmot pro rok 2009 stanovila vyhláškaministerstva práce a sociálních věcí č. 451/2008 Sb. – tyto sazby semění prakticky každý rok. Vyhláška skutečně snížila paušály, a to právěkvůli reálnému poklesu cen.

Konkrétně jde o následující částky:

- benzin 91 oktanů: 26,30 korun

- benzin 95 oktanů: 26,80 korun

- benzin 98 oktanů: 29,00 korun

- motorová nafta: 28,50 korun.

Zaměstnavatel může zaměstnanci určit, zda na pracovní cestu musí použítpouze služební vůz, nebo zda může (či musí) jet soukromým. Tyto paušályse samozřejmě proplácejí jen při cestě soukromým vozem. A to jenv případě, že se zaměstnanec nebo zaměstnavatel rozhodnou účtovatnakoupené pohonné hmoty paušálně, tedy podle vyhlášky, a ne podleskutečně zaplacené ceny u konkrétní čerpací stanice. Pokud se rozhodnoupro paušál, nemusí si firma schovávat paragony z nákupů. V situaci,jaká byla na začátku letošního roku, na tom mohou zaměstnanci výrazněvydělat. Skutečná cena pohonných hmot na pumpách totiž byla o více nežtři koruny za litr nižší, než určuje vyhláška.

Během roku ale může dojít ke stejné situaci jako v polovině loňskéhoroku, kdy naopak reálné ceny vzrostou nad průměr stanovenýministerstvem. Aby na tom zaměstnanec neprodělal, měl by pak požadovatproplacení skutečně zaplacené ceny, uvedené na účtence z nákupu.Ministerstvo sice může během kalendářního roku vydat novou vyhláškus aktualizovanými paušály, přesto v praxi vydává jednu vyhlášku procelý rok.

BRAND24

Ten, kdo při pracovní cestě použije vlastní vozidlo, má nárok také na náhradu za každý ujetý kilometr.Jejím smyslem je kompenzovat zaměstnanci výdaje spojené s provozem,údržbou a opotřebením vozidla. Vyhláška snížila tuto náhradu z loňských4,10 koruny na letošních 3,90 koruny za kilometr.

Petra Králová účetní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).