Menu Zavřít

Nové minimum. Průměrná sazba hypoték klesla na 1,84 procenta

21. 9. 2016
Autor: Michael Tomeš

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v srpnu klesla na nové minimum 1,84 procenta. Dosavadní minimum bylo v červnu, a to 1,87 procenta.

Index sleduje od roku 2003 Průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace sleduje od roku 2003 Fincentrum Hypoindex. V červenci činila 1,88 procenta.

V srpnu si hypotéku sjednalo 9290 lidí, což je o 1675 více než v předchozím měsíci. Objemy obchodů v srpnu se vyšplhaly na 18,139 miliardy korun, tedy o 2,914 miliardy více než v červenci.

Pokles průměrných sazeb Hypoindexu za srpen mohl být spíše ovlivněn tím, že některé banky před účinností zákona o spotřebitelském úvěru přestaly nabízet hypotéky bez prokazování příjmů, jejichž sazby jsou výrazně vyšší než u běžných úvěrů, uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Nový zákon účinný od prosince vyžaduje detailní zkoumání bonity klienta, předloha počítá i se sankcí neplatnosti smlouvy. Klient by v takovém případě následně vracel bance pouze půjčené peníze bez úroků, a to dle svých možností.

„Banky mohou pokrýt zvýšené náklady spjaté s novým zákonem z jiných svých aktivit, než je právě poskytování hypoték, které je pro ně poměrně lukrativním byznysem, typickým svým ostrým konkurenčním bojem,“ míní analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Poptávku po hypotékách podle něho příliš nezchladí ani opatření České národní banky, které od října povede k výraznému omezení poskytování takzvaných stoprocentních hypoték. Hypoték, jež pokrývají celou hodnotu nemovitosti, banky poskytují jednotky procent, takže jejich omezení trh jako celek nepoznamená, poznamenal.

Sazby budou klesat i nadále

Zajímavostí srpna je i to, že průměrná splátka hypotéky na 20 let již podruhé letos klesla pod pět tisíc korun, konkrétně na 4985 korun měsíčně. S příchozími náznaky, že Česká národní banka bude uvolněnou měnovou politiku držet i většinu příštího roku, se podle Rajdla některé banky odhodlaly ke snížení sazeb. Tento efekt by se však měl projevit zejména v datech za září. Je tak pravděpodobné, že úrokové sazby ještě klesnou, dodal.

„Díky rostoucí ekonomice, zvyšování platů ve všem sférách a nízkým sazbám hypoteční žně pokračují,“ uvedl ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták. Zásahy ČNB podle něj tento boom výrazněji neovlivní. Banky vědí, že hypotéka je 'královský' produkt, který jim v portfoliu nesmí chybět, a podle toho zostřují konkurenci. Očekává, že tento trend vydrží ještě dlouhé měsíce.

Levné hypotéky jsou motorem prodeje nemovitostí v letošním roce, řekl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Prodlužující se délka fixace je podle něj jedním z dalších důsledků, které situace na trhu s hypotečním financováním vyvolává. Zatímco ještě před dvěma lety byla nejobvyklejší tříletá fixace, dnes je nejčastější pětiletá a stále častěji lidé požadují i delší fixaci, upozornil.

V ekonomice je díky levným hypotékám a vyšším příjmům domácností výrazně více peněz, což se projevuje v poptávce po novém bydlení i investicích do nemovitostí, dodal ředitel IQ Reality Ondřej Mašín. Ve výsledku plošně rostou ceny bytů, domů a zejména pozemků. Ceny realit jsou v ČR v porovnání s EU stále relativně nízké a koupěschopnost obyvatel zůstává velká. Proto nehrozí v blízké budoucnosti žádná realitní bublina, podotkl.


Dále čtěte:

BRAND24

Průměrná sazba hypoték se odrazila z historického minima

Češi kupují byty nejdráž ve střední Evropě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).