Menu Zavřít

Nové limity pro daňový odečet

17. 3. 2008
Autor: Euro.cz

ŽIVOTNÍ A PENZIJNÍ POJIŠTĚNÍ - Od letošního roku došlo ke sloučení limitů pro daňové osvobození příspěvků na penzijní připojištění i životní pojištění, pokud příspěvky hradí zaměstnavatel.

Součástí vládní daňové reformy je i sloučení limitů pro daňové osvobození příspěvků zaměstnavatele na penzijní připojištění i životní pojištění. Od 1. ledna 2008 je stanoven jediný limit ve výši 24 tisíc korun ročně, tedy dva tisíce korun měsíčně. Do této výše zaměstnanec nemusí z příspěvků odvádět daně ani odvody, firma si zároveň může takovou částku uznat jako náklad.

V případě, že firma svému zaměstnanci přispěje na životní pojištění a penzijní připojištění více než zmíněných 24 tisíc korun za rok, pro zaměstnavatele se nic nezmění. Tato částka je i nadále daňově uznatelným nákladem, protože reforma zrušila jakékoli limity pro příspěvky na životní pojištění a penzijní připojištění. Zaměstnanec však v takovém případě z příspěvků nad 24 tisíc korun platí jak daně, tak sociální a zdravotní pojištění.

Díky zavedení limitu tedy mají firmy i pracovníci větší volnost rozhodnout se, které z obou druhů pojištění zvýhodní (mohou si také zvolit, že celých 24 tisíc použijí třeba jen na penzijní připojištění). Zaměstnavatelům odpadá i dosavadní poměrně komplikované počítání limitu, stanoveného procentně z takzvaného vyměřovacího základu zaměstnance.

Na penzi si spoří už skoro čtyři miliony

Počet účastníků penzijního připojištění na konci roku 2007 dosáhl 3,936 milionu, což představovalo meziroční nárůst o 9,5 procenta. Penzijní připojištění si tak již čtvrtým rokem udrželo poměrně vysokou dynamiku růstu okolo deseti procent. Podle ministerstva financí vloni lidé uzavřeli 586 tisíc nových penzijních připojištění.

S nárůstem počtu penzijních připojištění stoupá také objem státních příspěvků, které stát poskytuje ve prospěch účastníků na jejich příspěvky. Celkově stát za loňský rok poskytl státní příspěvek 4,651 miliardy korun, což je téměř o 12 procent více než za rok 2006.

Rekordní byly vloni také sumy vložené samotnými účastníky bez příspěvků zaměstnavatelů – dosáhly 20,211 miliardy korun, což je téměř o 15 procent více než v předchozím roce. Počet penzijních připojištění s příspěvkem zaměstnavatele se na celkovém počtu připojištění podílí téměř třiceti procenty, vloni dosáhl 1,130 milionu připojištění.

Nejvíce nových účastníků penzijního připojištění získaly v roce 2007 Penzijní fond České pojišťovny a Penzijní fond České spořitelny. Z údajů Asociace penzijních fondů také vyplývá, že nejvíce aktivních účastníků penzijního připojištění (1,079 milionu) měl na konci roku Penzijní fond České pojišťovny. Za ním Penzijní fond České spořitelny s 634 tisíci klienty, třetí byl Penzijní fond Axa s 577 tisíci připojištěnými osobami. Nejvíce peněz klientů spravoval fond České pojišťovny s 37,1 miliardy korun, následován fondem Axa a fondem České spořitelny.

Roste i obliba životního pojištění

Stále více podniků v Česku přispívá svým zaměstnancům také na životní pojištění. Meziroční nárůst činí podle tuzemských pojišťoven až 20 procent.

Například České pojišťovně loni ve srovnání s rokem 2006 vzrostl počet zaměstnaneckých smluv o více než 21 tisíc na 95 tisíc. Zhruba o desetinu se zvýšil také průměrný příspěvek (na 5700 korun ročně).

BRAND24

„Z našich analýz je zřejmé, že nejvyšší příspěvky poskytují svým zaměstnancům menší firmy, které mají zhruba do 30 pracovníků. S jejich zvyšujícím se počtem pak příspěvky úměrně klesají,“ říká ředitel odboru zaměstnaneckého programu České pojišťovny Jiří Král. A právě tyto malé firmy se podle něj nejvíce podílely na loňském nárůstu jak počtu zaměstnavatelů, tak průměrného příspěvku.

„Ročně nám přibývá průměrně asi 10 tisíc pojistných smluv s příspěvkem zaměstnavatele,“ potvrzuje také mluvčí pojišťovny Kooperativa Marek Vích. Ta letos v lednu evidovala přes 5000 zaměstnavatelů, kteří přispívají na životní pojištění.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).